Апая

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Апая
43-й Володар М'яу-У
1764 — 1774
Попередник: Сандапарама
Наступник: Сандатхумана
 

Апаямагараза (*бірм. အဘယမဟာရာဇာ, 1710 — 17 січня 1774) — 43-й володар М'яу-У в 17641774 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Належав до династії Нарапавара, оскільки оженився на доньці володаря Нара Апаї. Був головнокомандувачем війська. 1764 року повалив свого швагера — правителя Сандапараму, захопивши троон. Прийняв тронне ім'я Магараза, часто також відомий як Апаямагараза. Оголосив свого сина Є Бо спадкоємцем трону.

Замирився з бенгальським навабом Наджмуддіном Алі-ханом. Також підтримував дружні відносини з Британською Ост-Індською компанією. Зосередився на внутрішніх справах, розпочавши відновлення, переобладнання та зміцнення нових укріплень та розширення портів. Спряив розвитку торгівлі з Малаккою, князівствами Маніпур та Кучі-Біхар. а також Бенгалією.

Його політика сприяла розвитку еконмоіки та миру із усіма сусідами. Втім з 1772 року відносини з Ахомом погіршувалися. 1774 року його син Є Бо убив брата командувача Нгатхаукк'ї. У відповідь останній втік на острів Сітуе, звідки почав почавстання. Після невдалих спроб здолати того, Апая спробував домовитися з Нгатхаукк'єю. Проте останній проігнорував перемовини і напав на столицю. 17 січня 1774 року під час битви за столицю Апая, а його супротивник посів трон під ім'ям Сандатхумана.

Джерела[ред. | ред. код]