Арсенич Михайло (священник)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Арсенич Михайло (священик))
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Отець митрат Михайло Арсенич — священник УГКЦ, настоятель Церкви Покрови Пресвятої Богородиці УГКЦ в селі Матеївці Коломийського району, мешканець села Нижній Березів Косівського району.[1] Відомий палкою промовою, виголошеною 2010 року біля пам'ятника С. Бандері у Коломиї.

Його промова викликала великий резонанс спочатку в мережі інтернет, а опісля у широкому колі громадськості. Дану подію було обговорено на засіданні Колегії єпархіальних радників Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ. У процесі дослідження було винесено декрет Про канонічне попередження від 13 грудня 2013 р., де говориться наступне:[2]

На інтернет сайті You Tube від 6 грудня 2013 року було висвітлено відео радикально-агресивного виступу отця Михайла Арсенича у Коломиї.[3] Дана промова була виголошена 15 жовтня 2010 року біля пам’ятника С. Бандери і звернена до вояків УПА. Проте, на превеликий жаль, в мережі інтернет даний виступ був охарактеризований як: “Палка промова до пастви” в м. Києві.

Висловлюємо стурбованість тим фактом, що палку промову о. Арсенича виголошену 2010 року, було підмінено під виступ на Майдані Незалежності у грудні 2013 року. Рівночасно управління Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ не знімає відповідальності з священика Михайла Арсенича за промову, котра суперечить місії священика.

...

Наказуємо священику Михайлу Арсеничу ще раз перепросити тих, яким завдав моральної шкоди та подав згіршення, відбути місячне покаяння в монастирі Отців Студитів та утриматися від подібних публічних виступів на майбутнє. Якщо о. Михайло Арсенич повторить щось подібне, тоді ми будемо змушені діяти згідно з ККСЦ, щоб боронити правду і святу Церкву

Отець Михайло розкаявся і попросив прощення у всіх, хто вважає себе ображеними цією промовою та пообіцяв молитися за них.[2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Володимир Мулик (06 Грудня 2013). Прикарпатський священнослужитель вражає ненавистю до влади. Ексклюзивно (ВІДЕО). Версії Івано-Франківськ - новини та розслідування. Архів оригіналу за 22 лютого 2014. Процитовано 5 лютого 2014.
  2. а б о. В. Перцович, прес-секретар єпархії (13 грудня 2013). За “екстремістську промову” священник Михайло Арсенич отримав канонічне попередження. Коломийсько-Чернівецька єпархія УГКЦ. Архів оригіналу за 17 лютого 2014. Процитовано 5 лютого 2014.
  3. Отець Арсенич Палка промова до пастви. YouTube. Погляд Карпати. 6 грудня 2013. Архів оригіналу за 13 липня 2021. Процитовано 29 травня 2021.