Аріберт II

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Аріберт II
Помер 747
Національність ободрит
Титул князь
Термін 724—747 роки
Попередник Аріберт I
Наступник Віцан
Конфесія поганство
Рід House of Vizlavd
Батько Аріберт I
Діти Віцан і Vodan of Obotritesd

Аріберт II (д/н — бл. 747) — князь ободритів у 724747 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії Віцлава. Син Аріберта I, князя ободритів (бодричів), та Вундани, доньки князя полян (за іншими відомостями — полабів). Його ім'я викликає суперечності серед дослідників: воно має саксонське походження — отримав на честь батька. Втім вважається, що мав слов'янське ім'я, а як Аріберт відомий завдяки франкським (німецьким) джерелам. Останні не вказують його перше ім'я.

Знано, що близько 724 року помер Аріберт I помер, після чого Аріберт II став новим князем ободритів. Спираючись на родинні зв'язки з сусідніми племенами розпочав політику об'єднання полабських племен, що згодом призвело до утворення Ободрицького союзу. Його основою була боротьба з нападами саксів.

У рамках цієї політику оженився на доньці Ульфіли, вождя племені англів. Останній на відміну від інших вождів не перебрався до Британії. Англи Ульфіли займали область сучасного Шлезвігу або північного Гольштейну. У союзі з тестем зумів приборкати плем'я вагрів.

Політика протистояння з саксами призвела до союзу з франкським королем Піпіном Коротким. Завдяки цьому з'являються перші відомості стосовно ободритів. Помер Аріберт II приблизно 747 року. Владу успадкував син Віцлав II, відомий у франків як Віцан.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Меркулов В. И. Откуда родом варяжские гости? (генеалогическая реконструкция по немецким источникам). — М., 2005 (рос.)
  • ИСТОРИЯ ОБОДРИТОВ [Архівовано 8 червня 2013 у WebCite] (рос.)