Астрономічна обсерваторія Шуменського університету

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Астрономічна обсерваторія Шуменського університету
болг. Астрономическата обсерватория на Шуменския университет

Країна  Болгарія
Розташування Шумен
Висота 493 м
Відкрито 19 травня 2016
Сайт: astro.shu.bg/observatory/index.htm

Астрономічна обсерваторія Шуменського університету. Карта розташування: Болгарія
Астрономічна обсерваторія Шуменського університету
Астрономічна обсерваторія Шуменського університету
Астрономічна обсерваторія Шуменського університету (Болгарія)
Мапа


Астрономічна обсерваторія Шуменського університету (болг. Астрономическата обсерватория на Шуменския университет) розташована в природному парку Шуменське плато на висоті 493 м над рівнем моря. Будівля була відкрита 29 жовтня 2015 року, а після встановлення телескопів обсерваторія відкрилася 19 травня 2016 року.

З червня 2016 року астрономічна обсерваторія має статус науково-дослідного та навчального комплексу Шуменського університету. З початку 2017 року обсерваторія відкрита для відвідування вдень і вночі[1].

Астрономічна обсерваторія має два автоматизовані куполи ScopeDome діаметрами 5,5 м і 3 м, а також телескопи Шмідта-Кассегрена з апертурою 40 см і 25 см[2].

Куполи і телескопи обсерваторії розташовані на даху будівлі. На першому поверсі розташовані конференц-зал на 20 місць і виставковий зал з експозицією старовинних приладів для астрономії, фізики, комп'ютерних технологій, експозицією мінералів. На другому поверсі розміщено аудиторію для теоретичних і практичних занять з астрономії та сервер для керування телескопами.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Астрономическата обсерватория в Шумен (PDF). astro.shu-bg.net. Процитовано 19 март 2019 г.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  2. Оборудване. astro.shu.bg. Процитовано 19 март 2019 г.

Література

[ред. | ред. код]