Африканська карликова жаба

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Африканська карликова жаба
Карликова жаба Боетгера
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Земноводні (Amphibia)
Підклас: Безпанцерні (Lissamphibia)
Надряд: Батрахії (Batrachia)
Ряд: Безхвості (Anura)
Підряд: Mesobatrachia
Родина: Піпові
Рід: Африканська карликова жаба
Hymenochirus
Boulenger, 1896
Посилання
Вікісховище: Hymenochirus
Віківиди: Hymenochirus
EOL: 42953
ITIS: 207432
NCBI: 8361
Fossilworks: 135383

Африканська карликова жаба (Hymenochirus) — рід земноводних родини Піпові ряду Безхвості. Має 4 види. Інша назва «карликовий кігтеносець».

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина представників цього роду коливається від 3,5—6 см. Доволі витончені та стрункі жаби. Морди довгі та пласкі. Мають довге тільце з короткими лапками. Пальці відносно довгі, особливо на задніх лапах, на передніх лапах добре розвинені прозорі плавальні перетинки. Ці жаби мають крихітні чорні пазурі на задніх ногах. Наділені легенями, а не зябрами. Позбавлені зубів та язика. Загальний тон забарвлення сірувато-бурий, спинна сторона тіла вкрита численними чорними цятками. Черево трохи світліше спини, без крапчастого малюнка.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

За своєї поведінкою схожі на представників роду Шпоркова жаба. Полюбляють дрібні стоячі водойми, зокрема дрібні калюжі та болота. Усе життя проводять у воді. Час від часу з'являються на поверхні. Це моторні земноводні, активні у будь-який час. Харчуються падлом, дрібними безхребетними.

Розмноження відбувається засобом амплексусом. Парування відбувається уночі. Самиця відкладає до 300 яєць на поверхні водойми. Ембріональний період триває 1,5—2 дні. Метомаорфоз — 60-70 діб.

Тривалість життя до 20 років.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Це африканські ендеміки. Мешкають від Нігерії до Демократичної Республіки Конго.

Види[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Kunz, Kriton: Krallenfrösche, Zwergkrallenfrösche, Wabenkröten — Pipidae in Natur und Menschenhand Natur und Tier-Verlag, 2003, ISBN 3-931587-75-4