Бабич Олексій Овсійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Олексій Овсійович Бабич
Народився 1865(1865)
Помер невідомо
Громадянство Росія Росія
Національність Українець
Діяльність політик
Знання мов російська
Посада депутат Державної думи Російської імперії[d]
Партія Трудова група
Автограф

Олексій Євсійович Бабич (1865 —?) — селянський депутат Державної думи І скликання від Чернігівської губернії.

Біографія[ред. | ред. код]

Православний українець, селянин Сосницького повіту Чернігівської губернії. Закінчив міністерське двокласне училище (земську школу)[1]. Служив два роки переписувачем у монополії (волосним писарем), пізніше працював на казенному винному складі[2]. Протягом 1905 р. влаштовував мітинги, громадські збори. У грудні того ж року був арештований за підозрою у приналежності до Всеросійського Селянського союзу, але незабаром був звільнений через відсутність доказів. Мав власне господарство (7 десятин).

Стан Росії під час революційного підйому характеризував фразою: "Як зуби болять, так треба їх видерти зразу — ліки не допоможуть" [1] .

15 квітня 1906 р. обраний до Першої Державної Думи від загального складу виборщиків Чернігівських губернських виборчих зборів. Входив до Трудової групи[3]. Виступив із аграрного питання. 10 липня 1906 року у м. Виборзі підписав «Виборзьку відозву».


22 липня 1906 року повернувся на батьківщину у с.Макошине, де його зустрів загін у 30 козаків. Начальник загону висунув колишньому депутату претензії, чому він не з'явився до нього і не повідомив про приїзд і чому він сидить, коли з ним розмовляє начальство. Від нього зажадали, щоб він приходив у станову квартиру за 15 верст спочатку 2 рази на тиждень, з травня 1907 року один раз. Своє матеріальне становище Бабич характеризував: "Потребую у всьому, як людина розорена"[4].

За підписання "Виборзького звернення" засуджено за ст. 129, ч. 1, п. п. 51 і 3 Кримінального Уложення[5], засуджений до 3-місячного ув'язнення та позбавлення виборчих прав.

Подальша доля невідома.

Література[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Первая Государственная Дума. Алфавитный список и подробные биографии и характеристики членов Государственной Думы. — М.: Тип. Товарищества И. Д. Сытина, 1906. — 175 с. Архів оригіналу за 20 грудня 2012. Процитовано 19 серпня 2012.
  2. Государственная Дума первого призыва. Портреты, краткие биографии и характеристики депутатов. — Москва: «Возрождение», 1906.]
  3. И. Бонч-Осмоловский (сост.). Работы Первой Государственной Думы. Издание Санкт-Петербургского комитета Трудовой Группы. Ред. С. И. Бондарев. СПб.: Типогр. Т-ва «Дело». 1906. С. 487.
  4. Выборгский процесс. Иллюстрированное издание. СПб.: Типогр. т-ва "Общественная польза". 1908. С. 251.
  5. Алексей Евсеевич Бабич. Архів оригіналу за 15 листопада 2012. Процитовано 19 серпня 2012.