Багаджа — Сейді — Ости

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Багаджа — Сейді — Ости. Карта розташування: Туркменістан
Сейді
Сейді
ГПЗ Багаджа
ГПЗ Багаджа
Ости
Ости
Фараб
Фараб
Пункти сполучені трубопроводами

Багаджа — Сейді — Ости — трубопровідна система, яка транспортує блакитне паливо, видобуте на газоконденсатному родовищі Багаджа.

Родовище Багаджа виявили ще в 1960-х роках, проте його повномасштабна розробка тривалий час відкладалась. Втім, в якийсь момент тут почали видобуток через одну зі свердловин[1] із подачею ресурсу до розташованого за чотири десятки кілометрів на північний захід міста Сейді, де споживачами блакитного палива виступають населення та ТЕЦ Сейді, що стала до ладу в 1992 році.

У 2001-му узялись за продовження трубопроводу на 40 км до міста Ости. Оскільки останнє розташоване на протилежному, правому березі Амудар'ї, в межах проекту було облаштовано наземний мостовий перехід газопроводу через цю велику річку.[2]

Від Ости блакитне паливо може транспортуватись ще південніше до розташованого за три з половиною десятки кілометрів міста Фараб.

В 2006-му почалась повноцінна розробка родовища, де стала до ладу перша черга газопереробного заводу Багаджа, для видачі продукції якого проклали новий газопровід до Сейді протяжністю 43 км.[3] В той же час, у 2004-му на ТЕЦ Сейді ввели в експлуатацію другий енергоблок.

Можливо відзначити, що станом на початок 2020-х відзначались певні ускладнення із забезпеченням споживачів, які залежать від системи Багаджа — Сейді — Ости. Так, під час холодної зими 2021 року приватні оселі в Сейді могли залишатись без опалення через недостатній напір газу.[4]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Energyland.info - Аналитика. «Туркменгаз» выпустил 20 тысяч тонн сжиженного газа сверх плана. www.energyland.info. Процитовано 7 квітня 2023.
  2. ГАЗОПРОВОДЫ ИДУТ В ПРАВОБЕРЕЖЬЕ АМУДАРЬИ | Интернет-газета Turkmenistan.Ru. www.turkmenistan.ru. Процитовано 7 квітня 2023.
  3. Вторая очередь Багаджинского ГПК введена в Туркменистане — Все новости о нефти и газе в России и Мире на oilcapital.ru. oilcapital.ru (рос.). Процитовано 7 квітня 2023.
  4. Жители города Сейди, оставшиеся без отопления, готовы частично оплатить ремонт труб. Хроника Туркменистана (ru-RU) . 8 січня 2021. Процитовано 7 квітня 2023.