Бакхіда

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Бакхіда (також Вакхіда, Вакхіс) — грецька гетера, яка жила у IV столітті до н. е. Вона славилася не тільки своєю вродою, а й позитивними людськими якостями: була щедрою, відданою, незаздрісною. Саме тому Бакхіда вважається прототипом «хорошої куртизанки».

Згідно зі свідченнями Феопомпа, Бакхіда спочатку була рабинею гетери Синопи. Після звільнення купила і вже сама виховувала іншу гетеру, Піфіоніку, майбутню коханку Гарпала[en].

Існувала велика кількість історій, пов'язаних з Бакхідою. Одна з них розповідає про її регулярного клієнта, який закохався в іншу гетеру на ім'я Плангон з Мілету. Коли Плангон забажала отримати в оплату своїх послуг намисто суперниці, Бакхіда пожаліла хлопця і віддала йому прикрасу, що своєю чергою розчулило Плангон і та повернула намисто власниці.

Бакхіда виступає дійовою особою в кількох популярних виставах, серед них твори Епігена[en] та Сопатра з Факоса. Також вона фігурує у «Листах гетер» Алкіфрона.[1]

Посилання

[ред. | ред. код]
  1. Kapparis, Konstantinos (2018). Prostitution in the Ancient Greek World (англійською) . Walter de Gruyter GmbH. с. 394—395. ISBN 978-3-11-055675-9.