Бег-Тимур Саїф ад-Дін

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бег-Тимур Саїф ад-Дін
шахармен Держави Шах-Арменідів
Початок правління: 1185
Кінець правління: 1193
Інші титули: бей

Попередник: Сокман II Насір ад-Дін
Наступник: Бадр ад-дін Ак-Сонкор

Дата народження: невідомо
Дата смерті: 1193
Діти: 1 син
Династія: Бегтимуриди

Бег-Тимур Саїф ад-Дін (*д/н — 1193) — 2-й шахармен Держави Шах-Арменідів з 1185 до 1193 року.

Життєпис[ред. | ред. код]

Мав тюркськепоходяження. був гулямом або мамлюком шахармена Сокмана II. Звитяжив у війнах проти Грузинського царства. У 1180-х роках очолював війська, які було відправлено на підтримку Ізз ад-Діна, еміра Мосула, в його боротьбі з Салах ад-Діном, султаном Єгипту. 1185 році після смерті Сокмана II, що не мав прямих спадкоємців, за підтримки Пахлава Ільдегізіда, фактичного правителя Іракського султанату, стає правителем держави Шах-Арменідів, заснувавши власну династію.

З цього моменту Шах-Арменідів опиняються у фактичній залежності від Ільдегізідів. Водночас Бег-Тимур зумів укласти мирний договір з Салах ад-діном, що оволодів Мосулом та повалив Артукідів в Мардіні та Сильвані. Внаслідок цього держава Шах-Арменідів отримав кордон з державою Аюбідів. Натомість бег-Тимур зосередив основні зусилля на збереженні влади та дотриманні миру з сусідами. Тому не відгукався на заклики протидіяти Салах ад-Діну. Водночас війська бег-Тимура зазнали поразки від грузинської армії у 1185—1191 роках, в результаті чого було втрачено північні області.

У 1193 році після смерті останнього утворилася коаліції з Артукідів та Зенгідів, що прагнули повернути втрачені володіння. Їх підтримував іракський султан Тогрул III. Але Бег-Тимур відмовився пристати до них. Тоді було влаштовано змову, в результаті якої шахармен загинув, а трон посів військовик Бадр ад-дін Ак-Сонкор.

Родина[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • İbnü'l Esir, el-Kamil Fi't Tarih, (trc. Abdulkerim Özaydın), c. X, İstanbul 1987
  • Bosworth C. E. The new Islamic dynasties. A chronological and genealogical manual. N.Y., 1996. Р. 197