Берегова платформа

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Берегова платформа з пішохідним мостом над коліями

Берегова платформа (також бічна платформа) — тип платформи, де колії розташовані поміж двома посадковими майданчиками[1]. Станція з двома бічними платформами, по одній для кожного напрямку руху, є основною конструкцією, що використовується для двоколійних залізничних станцій (на відміну від, наприклад, острівної платформи, де одна платформа знаходиться між коліями). Бічні платформи зазвичай призводять до збільшення загальної площі станції, в порівнянні з острівною платформою, де пасажири користуються однією широкою платформою для обох колій[2][3].

На деяких станціях дві бічні платформи з'єднані пішохідним мостом, що проходить над коліями[2], або підземним переходом. У той час як на двоколійних станціях часто передбачається пара бічних платформ, коли одноколійних зазвичай достатньо однієї бічної платформи.

Макет[ред. | ред. код]

Берегова платформа
Станція з двома коліями
та береговою платформою

Якщо станція знаходиться поруч зі залізничним переїздом, платформи можуть розташовуватися або по одну сторону дороги, що перетинається, або в шаховому порядку[4].

Більші станції можуть мати дві бічні платформи з кількома острівними платформами між ними. Деякі з них побудовані за іспанським форматом[en], з двома бічними платформами та острівною платформою між ними, що обслуговують дві колії.

У деяких ситуаціях одна бічна платформа може використовуватися, а інша (бічна платформа) не використовується, як у випадку зі залізничною станцією «Райд Еспланада»[5].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Parkinson, Tom; Fisher, Ian (1996). Rail Transit Capacity. Transportation Research Board. с. 24. ISBN 978-0-309-05718-9.
  2. а б Railway Station Design. Railway Technical Web Pages. Архів оригіналу за 9 червня 2007. Процитовано 19 серпня 2016.
  3. Railway Platform and Types. Railwaysysyem.net. Процитовано 30 червня 2017.
  4. Railway Platform and Types |.
  5. Delivering a better railway for a better Britain – Route Specifications 2016 Wessex (PDF). Network Rail. March 2016.

Посилання[ред. | ред. код]