Битва при Олустрі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Битва при Олустрі
Дата: 29 листопада 1229 або 1230 року
Місце: Олустра, Швеція
Результат: вирішальна перемога Кнута Довгого
Командувачі
Ерік XI Еріксон Кнут II Довгий

Битва при Олустрі — зіткнення під час громадянської війни у Швеції в XIII столітті між малолітнім королем Еріком Ерікссоном і членом ради Кнутом Гольмґерссоном (Кнутом Довгим). Вважається, що битва відбулася в Олустрі в Седерманланді, але Альвастра в Естерйотланді також згадується як можливе місце.

За словами «Хроніки Еріка», під час битви Кнутом Гольмґерссоном мав на боці кілька впливових людей. Троє з них згадуються під іменами: Карл, Гольмґер і Гаральд. Ім'я Гольмґер говорить про те, що це батько або син Кнута Холмгерссона. Ім’я Карл було поширеним ім’ям у динстії Б’єльбу, але і Карл Глухий, і Карл Маґнуссон померли кілька років тому. Гаральд, можливо, був батьком закономовця Седерманланда Анунда Гаральдссона[1].

Після втрати молодий король втік до Данії, де королем був його дядько Вальдемар Переможець. Кнут Гольмґерссон був коронований 1231 року, але час його правління був недовгим, і він помер 1234 року. Згідно з Лундськими анналами, Ерік повернувся ще 1232 року та міг відновити владу не пізніше, ніж після смерті Кнута Довгого[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Henrik Lindström, Fredrik Lindström. Svitjods undergång och Sveriges födelse. — Stockholm : Albert Bonniers förlag, 2006. — С. 302. — ISBN 91-0-010789-1.
  2. Nationalencyklopedin, artikeln "Knut Långe"