Блейд Батарея

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Blade Battery: Високоефективна батарея для електромобілів[ред. | ред. код]

Blade Battery (Блейд-батарея) - це тип літій-фосфат-заліза (LFP) для електромобілів, розроблений та виготовлений компанією FinDreams Battery, що є дочірньою компанією китайського виробника BYD.

Blade Battery - це найчастіше одиночна акумуляторна батарея довжиною 96 сантиметрів (37,8 дюймів) і шириною 9 сантиметрів (3,5 дюйма) з особливим дизайном, яка може бути розташована у формі масиву та вставлена в батарейний блок, схожий на клин. Її виготовляють в різних довжинах та товщинах. Використання простору батарейного блоку збільшується на понад 50% порівняно з більшістю традиційних блокових батарей з літій-фосфатом. Дальність ходу деяких електромобілів, обладнаних Blade Battery, може досягати понад 600 кілометрів (373 милі).

Безпека[ред. | ред. код]

У тесті на прокол нігтем, найжорсткішому тесті безпеки в галузі акумуляторів, Blade Battery не виділяє диму або вогню після проколу і його поверхнева температура досягає лише 30-60 °C (86-140 °F). Він є єдиною потужною батареєю в світі, яка успішно проходить цей тест з безпеки. Крім того, він успішно пройшов екстремальний тест на безпеку, який передбачав його затиснення, згинання, нагрівання у печі до 300 °C (572 °F) та перезарядження на 260%. У жодному з цих випадків не сталося пожежі чи вибуху.

Blade Battery був офіційно представлений BYD в 2020 році. Порівняно з батареями на основі тернарного літію та традиційними батареями з літієвим фосфатом, вона має помітні переваги високої безпеки, великого запасу ходу, тривалої тривалості роботи, надміцності та високої потужності. Щоб відповісти на побоювання користувачів щодо безпеки електромобільних батарей, з липня 2021 року BYD використовує лише Blade Battery в усіх своїх електромобілях для пасажирів.

Контроверзі з безпекою[ред. | ред. код]

BYD стверджує, що "електромобілі, обладнані Blade Battery, будуть набагато менш схильні до загоряння, навіть при серйозних пошкодженнях".

[1]Проте в липні 2021 року в Китаї був проведений тест зіткнення між BYD Han EV з Blade Battery та Arcfox Alpha-S з операційною системою HarmonyOS на борту, яка спільно з процесором Kirin 990A, які забезпечують роботу новаційної безпілотної системи. Через близько 48 годин після тесту нічого не сталося з Arcfox Alpha-S завдяки новітній системі(на той час 2021 рок) безпеці в авто[2], тільки електромобіль BYD Han загорівся й згорів дотла. 15 листопада 2021 року BYD Tang EV (з Blade Battery ) загорівся в майстерні в місті Крістіансанн, Норвегія.

  1. L.Riker™ - салон електромобілів. https://lriker.com.ua (UK) . 7 липня 2023. Процитовано 7 липня 2023.
  2. Дизайн та форм-фактор китайського авто ARCFOX ALPHA S.