Болівійська академія мови

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Болівійська академія мови
Тип академія
Країна  Болівія
Вебсайт: academiadelalengua-bo.org

Болівійська академія мови (ісп. Academia Boliviana de la Lengua) — громадська організація, що об'єднує вчених, письменників і діячів культури, які є експертами у сфері функціонування та розвитку іспанської мови в Болівії. Заснована в Ла-Пасі 25 серпня 1927 за пропозицією президента республіки Ернандо Сілеса[1]. Засновниками Академії виступили міністр освіти та тваринництва Вісенте Муньос Рейєс, сенатор Франциско Ірасос та публіцист Росендо Віллалобос, який став першим директором Академії.

Академія створена за образом і подобою Королівської академії іспанської мови, до складу Болівійської академії були обрані вчені-лінгвісти та письменники. Головними цілями Академії, записаними у її Статуті, був захист та культивування іспанської мови. Згідно зі Статутом у редакції 2005, до складу Академії входить 40 осіб.

До 1997 Академія не мала власного приміщення та проводила свої заходи у кабінетах директорів чи у будинках своїх членів. У 1997 Культурний Фонд Центрального банку Болівії надав у її розпорядження окрему будівлю[1].

Академія має постійний комітет з лексикографії, який веде дослідження особливостей болівійської лексики для включення «болівіанізмів» у DRAE[es]. Крім того, з 1985 Академія видає щорічний журнал "Annals".

З 2017 Академію очолює відомий вчений-лінгвіст Хосе Мендоса Кірога[2].

Академія входить до Асоціації академій іспанської мови.

Див. також[ред. | ред. код]

  • Асоціація академій іспанської мови

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Academia Boliviana de la Lengua
  2. Nuevo director de la Academia Boliviana impulsará estudio del castellano oral. Архів оригіналу за 6 березня 2021. Процитовано 22 травня 2017.

Посилання[ред. | ред. код]