Борг (фільм, 1999)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Борг
пол. Dług
Жанр драматичний фільм
Режисер Кшиштоф Краузе
Продюсер Махульський Юліуш
Сценарист Кшиштоф Краузе
У головних
ролях
Robert Gonerad[1], Andrzej Chyrad[1], Jacek Borcuchd[1], Cezary Kosińskid, Joanna Szurmiej-Rzączyńskad, Agnieszka Warchulskad, Joanna Kurowskad, Sławomira Łozińskad, Krzysztof Gordond, Maria Robaszkiewiczd, Ewa Kaniad, Izabela Kunad, Sławomir Jóźwikd, Maciej Szaryd, Katarzyna Tatarakd, Aleksander Mikołajczakd, Maciej Karpińskid, Jerzy Gudejkod, Йовіта Будник, Aleksandra Nieśpielakd, Józef Mikad, Andrzej Andrzejewskid, Jarosław Budnikd, Roman Bugajd, Tomasz Gęsikowskid, Henryk Gołębiewskid, Marcin Jamkowskid, Paweł Kleszczd, Edyta Łukaszewicz-Lisowskad, Małgorzata Prażmowskad, Jerzy Próchnickid, Małgorzata Rożniatowskad, Jakub Snochowskid, Robert Wabichd, Joanna Borerd, Maria Majd і Mandaryna
Оператор Bartosz Prokopowiczd
Композитор Michał Urbaniakd
Дистриб'ютор Netflix
Тривалість 107 хв.
Мова польська
Країна Польща Польща
Рік 1999
IMDb ID 0225535

«Борг» (пол. Dług) — польський драматичний фільм 1999 року режисера Кштиштофа Краузе з Робертом Ґонерою, Яцеком Борцухем та Анджеєм Хирою в головних ролях. Фільм заснований на реальних подіях, що мали місце у Варшаві на початку 1990-х років.

Сюжет[ред. | ред. код]

У пошуках фінансової підтримки для започаткування бізнесу з імпорту італійських скутерів друзі з коледжу Адам і Стефан знайомляться з бізнесменом Жераром. Спочатку Жерар був дуже доброзичливим, але невдовзі він стає агресивним і починає психологічно тероризувати обох чоловіків, шантажує їх дедалі більшими сумами грошей. Не мавши змоги звернутися по допомогу до поліції, вони планують вбити Жерара.

Фільм заснований на реальній історії Славоміра Сікори та Артура Брилінського, які згодом були помилувані президентом Польщі через викриття у фільмі[2].

Акторський склад[ред. | ред. код]

  • Роберт Ґонера — Адам Борецький
  • Яцек Борцух — Стефан Ковальчик
  • Анджей Хира — Жерар Новак
  • Цезарій Косінський — Тадеуш Фрей
  • Йоанна Шурмей-Жанчинська — Бася
  • Аґнєшка Вархульська — Йола
  • Йоанна Куровська — сусідка

Критика[ред. | ред. код]

Критик Пйотр Звєжховський порівняв «Борг» Краузе з «Потішними іграми» Міхаеля Ганеке, написавши, що обидва фільми схожі тим, що передають однакове відчуття «безсилля головних героїв, а також глядачів перед видовищем насильства, що суперечить моралі»[3]. Катажина Тарас вважає «Борг», поряд з фільмом Роберта Ґлінського «Привіт, Тересько» 2001 року, «найпохмурішим зображенням польської дійсності після 1989 року»[4].

У 2000 році фільм отримав нагороду Польської кіноакадемії за найкращий фільм. У 2019 році Анджей Хира, який зіграв одного з головних героїв «Боргу», отримав спеціальну нагороду імені Збіґнєва Цибульського за життєві досягнення — журі підкреслило у своєму вердикті його роль у фільмі Кшиштофа Краузе 1999 року[5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в http://stopklatka.pl/film/dlug-1999
  2. Jacek Borcuch. culture.pl (англ.). Процитовано 22 квітня 2020.
  3. Zwierzchowski, Piotr (2008). Najbardziej przerażająca jest bezsilność, czyli "Dług" i "Funny Games". Kwartalnik Filmowy (пол.). Warsaw.
  4. Taras, Katarzyna (2007). "Egoista" czy Edi?: bohaterowie najnowszych polskich filmów – rekonesans (пол.). Warsaw: Wydawnictwo Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego. с. 74.
  5. Bartosz Bielenia zdobywcą Nagrody im. Zbyszka Cybulskiego!. RMF24 (пол.). Процитовано 22 квітня 2020.

Посилання[ред. | ред. код]