Бої за Станиславів (1704)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Бої за Станиславів 1704 — період боїв за місто Станиславів, які відбулись між Річчю Посполитою та Російською імперією. Надалі місто було вокупації та перебування російської царської армії Петра І в місті Станиславів.

Бої за Станиславів 1704
Північна війна
Дата: 1704
Місце: Станиславів, Річ Посполита
Привід: Проголошення королем Станіслава І Лещинського:
Результат: Окупація міста військами Петра І на три роки
Сторони
Річ Посполита (конфедерати) Російське царство
Командувачі
Юзеф Потоцький Петро І
Військові формування
Шляхетське ополчення Юзефа Потоцького Царські війська Петра І

Козацькі загони

Військові сили
невідмо невідомо
Втрати
невідомо невідомо

Історія[ред. | ред. код]

В ході російсько-шведської Північної війни Росії вдалось здолати шведські війська на морі та суші. Після битви Під Нарвою 1704 року Карл XII та Варшавські конфедерати [1]оголосив Августа ІІ польського короля поза законом та проголосив королем Станіслава Лещинського.[2] Після того коли війська Юзефа Потоцького зазнали поразки вони відступили до міста Станиславів у якому сподівались організувати облогу. Проте раптовим ударом Петру І та козацьким загонам[3] вдалось вибити війська захисників міста та розпочати першу окупацію міста, яка тривала до 1707.[2][4]

Історіографія питання[ред. | ред. код]

Професор Грабовецький Володимир у своїй праці зображає російські війська як визволителів та коритсується ленінськими та маркситськими термінани для опису місцевої знаті. [2]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Інститут історії України НАН України. web.archive.org. 3 квітня 2013. Архів оригіналу за 3 квітня 2013. Процитовано 30 вересня 2023.
  2. а б в Грабовецький, Володимир (1999). Історія Івано-Франківська (Станіславова). З найдавніших часів до початку XX століття. Частина 1 (українська) . Івано-Франківськ: Нова зоря. с. 100.
  3. Станиславів у часи війни. Галицький Кореспондент (укр.). 13 травня 2012. Процитовано 30 вересня 2023.
  4. Історія Станіславова.