Брати А. і М. Буніятови

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Акція 250 руб. на пред'явника Каспійського торгово-промислового товариства «Брати А. і М. Буніятови» з основним капіталом в 1,5 млн руб. Баку, 1906

Каспійське торгово-промислове товариство «Брати А. і М. Буніятови» зареєстроване в 1903 (Статут Височайше схвалений 3 липня 1903) і проіснувало аж до остаточного встановлення в Азербайджані радянської влади[1]. Компанія з основним капіталом в 1,5 млн руб., Правління якої розташовувалося в Баку, належала братам Амбарцуму і Михайлу Буніятовим - відомим бакинським нафтопромисловцям і купцям, що декількома роками раніше заснували поблизу села Бертюль Астраханської губернії свою судноплавно-ремонтну компанію.

Основним заняттям було транспортування нафти з Каспійського моря вгору Волгою до нафтових ям, розташованим біля майстерні, і навіть ремонт нафтоналивного флоту. Майстерня була оснащена п'ятьма верстатами та одним двигуном внутрішнього згоряння потужністю 16 к. с., і займалася безпосередньо ремонтом свого флоту, що складається з п'яти морських дерев'яних барж, трьох гвинтових пароплавів, одного колісного пароплава і однієї машини-перекачки[2].

В даний час колишня майстерня братів Буніятових - найбільше суднобудівне підприємство Астраханської області, що динамічно розвивається, - носить назву "Відкрите Акціонерне Товариство "Суднобудівний завод «Червоні Барикади» [3] і є при цьому містотворчим підприємством однойменного робітничого селища (до 1952 Бертюль).

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Scripophily.ru Старинные ценные бумаги. Архів оригіналу за 29 червня 2016. Процитовано 25 травня 2016.
  2. КРАТКАЯ ИСТОРИЯ акционерного общества открытого типа "Судостроительный завод «Красные Баррикады». Архів оригіналу за 13 березня 2016. Процитовано 17 лютого 2023.
  3. ОАО "ССЗ «Красные Баррикады». Архів оригіналу за 22 грудня 2015. Процитовано 17 лютого 2023.