Бруно Молодший

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бруно Молодший
Народивсябл. 780
Помербл. 838
Національністьсакси
Титулграф (маркграф)
Термін813—840 роки
ПопередникВідукінд
НаступникБанцлейб
Конфесіякатолицтво
БатькоБруно
МатиHasela von Sachsend[1]
У шлюбі зGisla von Verlad і Addida von Sachsend
ДітиЛюдольф

Бруно або Брунґарт (*Brun der Jüngere, бл. 780 — 840) — дукс Енгерна у 813-840 роках.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Вважається сином Бруно, вождя саксів-енгернів, та якоїсь франкської графині. Народився, напевне, між 775 та 780 роками, можливо, на початку 780-х.

Близько 813 року після смерті батька успадкував його володіння, а також статус вождя енгернів, якого у франкських хроніках позначали латинським терміном «дукс», тобто військовий очільник. Десь в цей час за імператора Карла Великого або його спадкоємця Людовика I отримав посаду дукса Енгерна (після смерті родича Відукінда).

Дотепер точаться суперечки щодо титулу маркграфа, яким часто позначали Бруно. Існує гіпотеза, що він, можливо, був маркграфом Сорбської марки. За іншою теорією, Енгерн було перетворено на марку, втім відсутні відомості щодо каролінзької марки з такою назвою. Також можливо, що він був отримав титул маркграфа як додаток до графа для протистояння слов'янам. Втім, напевне, Бруно передав нащадкам титул графа. Новим маркграфом було призначено Банцлейба.

Родина

[ред. | ред. код]

Його дружиною була Гізела фон Верла або Аділла, донька саксонського графа Екберта. Сином Бруно вважається Людольф, засновник династії Людольфінгів (відома як Саксонська династія).

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Pierre Riche, The Carolingians: A Family who Forged Europe, transl. Michael Idomir Allen, (University of Pennsylvania Press, 1993), 186.
  • Werner Besch (Hrsg.): Sprachgeschichte − ein Handbuch zur Geschichte der deutschen Sprache und ihrer Erforschung, Verlag Walter de Gruyter, Berlin und New York 2000, ISBN 3-11-015882-5
  1. Lundy D. R. The Peerage