Буджуґа-хан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Буджуґа-хан
Помер 1526
Ургенч, Узбецька РСР
Посада хан
Рід Shaybanidsd
Діти Дост-хан

Буджуґа (Буджунчга)-хан (д/н—1526) — 5-й хівинський хан у 15221526 роках. Започаткував союзні відносини з Державою Сефевідів.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з роду Арабшахів, гілки Шибанідів. Онук Ядгар-хана, володаря Держави кочових узбеків. Син Амінека, що у 1508 році був претендентом на титул хана Ногайської Орди.

Відомостей про Буджуґу обмаль. Ймовріно разом з братами Аганаєм і Суфіяном брав участь у війні проти Хасанкулі-хана у 1519 році. Отримав від свого брата Суфіян-хана якісь володінь на півдні Хорезму. 1522 року після останнього став новим хівинським ханом.

1524 року долучився до війни Убайдулли-султана, правителя бухари, проти Персії. Його війська вдерлися до Хорасану і Астрабаду, просунувшись до фортеці Ходженд і Асферайн відповідно. Тоді шах Тахмасп I запропонував укласти мир, закріпивши його шлюбом з донькою Буджуґа-хана. Оскільки той не мав доньки, до шлюб відбувся з його небогою Аїшою-бегим, донькою Суфіян-хана.

Помер Буджуґа-хан 1526 року. Йому спадкував брат Аванеш-хан.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Howorth, Henry Hoyle. History of the Mongols, from the 9th to the 19th Century. Part II division II. The so-called tartars of Russia and Central Asia. Londres: Longmans, Green and Co, 1880.
  • История Узбекистана в источниках. Составитель Б. В. Лунин. Ташкент, 1990
  • Хорезм в истории государственности Узбекистана / Ртвеладзе Э. В., Алимова Д. А.. — Ташкент: «Узбекистан файласуфлари миллий жамияти», 2013. — 336 с.