Будинок Чорноярової

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Зовнішні зображення
Таганрог. Будинок Чорноярової

Будинок Чорноярової (рос. Дом Чернояровой) — старовинний особняк у Таганрозі (вул. Грецька, 30). Будівля належить до об'єктів культурної спадщини РФ регіонального значення (Рішення Малої Ради облради № 301 від 18.11.1992).

Історія будинку[ред. | ред. код]

Одноповерховий будинок на вулиці Грецькій, 30 в місті Таганрозі Ростовської області побудований у другій половині ХІХ століття. Наприкінці ХІХ — початку ХХ століття, починаючи з цього будинку і далі, до самого до Палацового провулка, права сторона Грецької вулиці стала забудовуватися капітальними будівлями у відповідності з рекомендаціями із Зібрання фасадів Його Імператорської Величності, якнайкраще апробованих для приватних будівель в містах Російської імперії[1].

Відомі власники та мешканці будинку. Будинок по Грецькій вулиці, 30 до Жовтневої революції був власністю дружини дворянина Ольги Миколаївни Чорноярової. Її чоловік, Олексій Федорович, відставний генерал-майор, помер 20 травня 1910 року у віці 80 років від запалення сліпої кишки. Відспіваний в Успенському соборі.

У роки радянської влади будинок націоналізовано. В даний час будівля звільнена господарями і знаходиться у продажу.

Архітектурні особливості[ред. | ред. код]

Будинок на вулиці Грецькій, 30 має п'ять вікон з фасаду. Будинок цегляний, асиметричної конструкції, має двосхилий дах, бічні стіни мають вікна без прикрас. Цоколь будівлі пофарбований у темнокричневий колір, перший поверх — у світлокоричневий, дрібні архітектурні елементи виділені білим кольором. Будівля має міжповерховий карниз, що увінчує карниз із зубчиками. Три правих вузьких вікна прикрашені пілястрами, прямокутними сандриками, над вікнами виділяється трикутний фронтон і аттик. Фасад будівлі оштукатурений, його бічні стіни, викладені червоною цеглою, відкриті.

Над парадним входом також зроблені фігурні сандрики. В'їзд у двір зроблений ліворуч через металеві ворота[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Собрание фасадов Его Императорского Величества, высочайше апробированных для частных строений в городах Российской империи. Ч. 1-4. СПб., 1809—1812.
  2. Глазычев В. Л. Архитектура. Энциклопедия. — М.: Дизайн. Информация. Картография; Астрель; АСТ, 2002. — 672 с. (рос.)

Література[ред. | ред. код]

  • Гаврюшкин О. П. По старой Греческой… (Хроника обывательской жизни). — Таганрог: Лукоморье, 2003. — 514 с. — ISBN 5-901565-15-0. (рос.)

Посилання[ред. | ред. код]