Будинок догори дном (Крим)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Буди́нок догори́ дном або переве́рнутий буди́нок — унікальний для Кримського півострова атракціон у вигляді двокімнатного будинку, площею 60 м² і висотою 6 м, опертий до землі на дах, а фундамент піднятий уверх. Інтер'єр будинку відповідає зовнішньому вигляду: побутова техніка, меблі, картини та інші предмети побуту закріплено у перевернутому вигляді. Витвір архітектури з'явився влітку 2012 року та знаходиться на території театру морських тварин "Акваторія", у селищі міського типу Виноградне Ялтинської міськради АР Крим за адресою вул. Бахчисарайське шосе, 17а.[1][2] За словами господарів незвичного туристичного об'єкту, ідея будинку догори дриґом запозичена у Польщі, проте проект розроблений самотужки.[3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Стаття Будинок догори дном (перевернутий будинок) на сайті "Півострів скарбів" (рос.)
  2. Цей географічний об'єкт розташований на території тимчасово окупованого півострова Крим. Згідно з адміністративним поділом України, на території Криму розташовуються регіони України Автономна Республіка Крим і місто зі спеціальним статусом Севастополь. Згідно з федеративним устроєм Росії, на території Криму розташовуються суб'єкти Російської Федерації Республіка Крим і місто федерального значення Севастополь.
  3. У Ялті збудували перевернутий дім. Сюжет ТСН — щоденної програми новин телеканалу 1+1. Архів оригіналу за 18 жовтня 2015. Процитовано 30 червня 2015.