Будівля колишньої мусульманської школи (Астана)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Будівля колишньої мусульманської школи
Статус  Пам'ятка історії та культури Казахстану республіканського значення

Колишня мусульманська школа (каз. Бұрынғы мұсылман мектебі) — пам'ятка архітектури XIX століття в Астані. У 1982 році будівля була включена до списку пам'яток історії та культури Казахстану республіканського значення та взята під охорону держави[1].

Історія[ред. | ред. код]

Будівлю було збудовано акмолінським купцем С. Бєловим, яку він пізніше продав татарській мусульманській громаді. На початку XX століття в ній розташовувалась перша жіноча мусульманська школа Акмолінська, де учениці вивчали словесність, географію, арифметику, історію, іноземні мови, займалися музикою, танцями, малюванням[2].

З 1907 року в цій будівлі почала працювати казахсько-татарська початкова школа, у якій навчалося 27 учнів. Першим директором мусульманської школи був Галимжан Курмашев. Програма навчання включала уроки географії, арифметики, історії, природознавства[2].

У радянський період школу було перетворено на 7-річну казахську школу № 4 для дівчаток. У сусідньому будинку (зараз вул. Отирар, 1/2), побудованому на початку XX століття, навчалися хлопчики, там у 1912 році викладав поет, письменник, громадський діяч Сакен Сейфуллін[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Постановление Совета Министров Казахской ССР от 26 января 1982 года № 38 «О памятниках истории и культуры Казахской ССР Республиканского значения»
  2. а б в Бывшая мусульманская школа // Региональные сакральные объекты Казахстана. — Астана : Фолиант, 2017. — С. 7. — 1000 прим. — ISBN 978-601-302-886-6.