Буртна Надія Григорівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Буртна Надія Григорівна
Народилася 10 березня 1959(1959-03-10) (65 років)
Муровані Курилівці, Вінницька область, Українська РСР, СРСР
Країна  Українська СРР
 Україна
Діяльність писанкарка, вчителька
Нагороди
срібна медаль ВДНГ

Буртна Надія Григорівна (нар. 10 березня 1950(19500310), смт. Муровані Курилівці, Вінницька область) — майстриня писанкарства, кераміки, вишивки, кандидат у члени Національної спілки майстрів народного мистецтва України.

Біографія[ред. | ред. код]

Надія Григорівна Буртна народилася 10 березня 1959 року в смт Муровані Курилівці на Вінниччині. Закінчила Хмельницьке педагогічне училище та Київську художню школу при Національній академії наук за спеціальністю «Викладач образотворчого мистецтва, керівник студії малювання». Закінчила курси самчиківського розпису.

Трудова діяльність[ред. | ред. код]

З 1984 по 1992 рр. Надія Григорівна працювала в палаці творчості керівником студії декоративно-прикладного мистецтва. Вела гурток кераміки та вишивки.

З 1992 року працювала керівником студії прикладного мистецтва «Писанка» обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді. 3 2000—2012 роки голова Хмельницької міської спілки самодіяльних жінок-художниць «Дивоцвіт». Керівник творчої майстерні «Писанка» палацу творчості дітей та юнацтва.

В 1993 році організувала в обласному центрі свято-конкурс серед учнівської молоді «Подільська писанка» і до 2014 року його проводила зі своїми учнями. Переможці беруть участь в українському конкурсі «Воскресни, писанко!» на Великдень.

Автор 8 методичних розробок з різних видів декоративно-ужиткового мистецтва для вчителів та учнів та 2 навчальних посібники «Від майстрині — дитині» з досвідом своєї роботи.

42 роки педагогічного стажу.

Досягнення[ред. | ред. код]

Буртна Надія Григорівна кандидат у члени Національної спілки майстрів народного мистецтва України. Брала участь в обласних та Всеукраїнських виставках, серед яких «Барви осені», «Мистецька палітра» (м. Київ), у міжнародних виставках у м. Торонто (Канада), Мінську (Білорусь), Москві (Росія).

Організувала 86 власних творчих виставок і жінок спілки «Дивоцвіт». Роботи виставлялися в обласному літературному музеї, обласному краєзнавчому музеї, художній школі мистецтв, школі іконопису «Нікош», центральній бібліотеці та бібліотеці-філії № 2.

Нагороджена почесними грамотами управлінь культури Хмельницького міськвиконкому та Хмельницької облдержадміністрації.

Має срібну медаль ВДНГа СССР за вишитий рушник «Бабусині узори» (1989 р.)

Щорічно проводить майстер-класи для дітей та дорослих з писанкарства, лялькарства, вишивання, ліпки з глини, тіста та ткацтва.

Створює керамічні композиції, панно, іграшки. Пише оригінальні автентичні писанки, розвиваючи традиційне декоративне мистецтво Поділля.

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Кульбовський М. М. З подільського кореня. Книга 2. — Хмельницький : Евріка, 2003. — 199 с.
  2. Кульбовський М. М. З подільського кореня. Книга 3. — Хмельницький : Евріка, 2004. — 124 с.
  3. Кульбовський М. М. З подільського кореня. Книга 4. — Хмельницький : Цюпак А. А, 2007. — 248 с.
  4. Василевський М. (8 квітня 2004). Писанка в міському інтер'єрі. Колесо. № 15. с. 19. {{cite news}}: |access-date= вимагає |url= (довідка)
  5. Стан Т. С. Майстри декоративно-прикладного мистецтва Хмельниччини. Фотоальбом. — Хмельницький, 2006. — 60 с.
  6. Михайло Василевський (07 квітня 2004). Мініатюра небесної сфери. Газета «День». Архів оригіналу за 22 квітня 2019. Процитовано 26 липня 2020.