Бянь Цао

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бянь Цао
Народився 401 до н. е.
Женьцю, Чжилі, Династія Цін
Помер 310 до н. е.
Діяльність науковець, лікар

Бянь Цао (кит. 扁鹊) — в китайській міфології один з богів-покровителей лікарів, в образі якого контаміновані два різні персонажі:

  1. міфічний Бянь Цао з пташиним дзьобом та крилами кажана — сподвижник культурного героя-першопредка Хуан-ді, який допомагав йому у розпізнанні цілющих властивостей рослин. (ім'я Бянь Цао у цьому випадку пояснюється через бянь — «кажан» та цяо — «сорока»);
  2. реально існуючий відомий цілитель 6 ст. до н. е. Цинь Юе-жень, що отримав прізвисько Бянь Цао.

Бянь Цао написав твір «Нань-цзін» («Книга про важке»), систематично описав анатомію, фізіологію, патологію й діагностику з ученням про пульс і терапію. Як лікар також був відомий як хірург, що робив операції під наркозом, використовуючи для цього спеціальний напій.

За легендою, Бянь Цао перейняв своє мистецтво від безсмертного Чансан-цзюня, який давав йому чудодійні краплі. Через 30 днів Бянь Цао вмів бачити крізь стіни та проникати поглядом всередину людини. У 521 р. до н. е. Бянь Цао, згідно з переказом, оживив принца царства Го, після чого слава про нього поширилася по всьому Китаю. У подальшому Бянь Цао увійшов до пантеону богів як покровитель медиків та аптекарів. Жертвоприношення на честь Бянь Цао здійснювались 24 числа 4-го місяця за місячним календарем, в день його народження. На стародавніх рельєфах він зображений у вигляді людини-птаха, який робить укол хворому.

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Бянь Цао. — Міфологічна енциклопедія. (рос.)
  2. Китай. Китайська стародавність. — Молодіжний портал www.djerelo.com.(укр.)

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Вчення про пульс, створене Бянь Цао. (рос.)