Білий голос

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Білий спів)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Білий голос (пол. biały głos) — назва деяких манер співу, відмінних від академічної, що використовується переважно в польській, рідше — в українській та російській літературі.

Назва[ред. | ред. код]

Найбільш поширена в Польщі, де «білим співом» (śpiew biały) називають характерну для польського народного музикування манеру, при якій «повітря, що повільно виштовхується через діафрагму, виходить через максимально відкрите горло»[1]. Як синонімічна використовується назва «співокрик» (śpiewokrzyk)[2][3] Цією назвою послугуються і польські гурти, що проводять майстер-класи виконання народної музики[4]. Разом з тим, польські дослідники підкреслюють, що вивчаючи польське традиційне виконавство, у селах не спостерігають єдиної манери співу, а відтак і універсальність техніки «білого співу» підлягає верифікації[3]

В російській літературі термін «білий звук» («белый звук»), пояснюється як відкритий, плоский співацький звук, акустично обумовлений звучанням верхніх гармонік і недостатнім — нижньої форманти, що надає звукові глибину і округлість, при цьому вказується на його характерність для народних колективів і неприйнятність — для академічних виконавців[5]

В українській літературі епітет «білий спів» зустрічається рідко і по відношенню до різних явищ. Так, Роман Горак «білим співом» називає такі різні явища, як жіночий спів в карпатських селах, голоси співачок Ніни Матвієнко та Квітки Цісик[6] В той же час в дисертації випускниці Одеської музичної академії Чжан Мао «так званий білий спів» згадується у зв'язку з ренесансно-бароковою епохою[7].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Powietrze wypychane powoli przez przeponę wydobywa się przez maksymalnie otwarte gardło. Wykorzystywane są wszelkie dostępne rezonatory, czyli cząstki krtaniowe, niektóre kości oraz jamy powietrzne w obrębie głowy i gardła. grupadrewno.zgora.pl. Архів оригіналу за 9 листопада 2021. Процитовано 23 березня 2020.
  2. Warsztaty śpiewu białego. spiewoluby.wordpress.com. Архів оригіналу за 9 листопада 2021. Процитовано 23 березня 2020.
  3. а б W. Grozdew-Kołacińska- biały śpiew. Архів оригіналу за 10 грудня 2019. Процитовано 14 березня 2020.
  4. Pełnym Głosem - letnie warsztaty śpiewu białego - Bieszczady - Fundacja OVO. ovo.art.pl. Архів оригіналу за 22 березня 2020. Процитовано 23 березня 2020.
  5. Словарь музыкальных терминов / сост. Е. А. Яных. — С48 М.: АСТ; Донецк: Агата, 2009. — 320 с.
  6. Квітка Цісик / Ігор Коляда, Юлія Коляда, Павло Юрчишин; худож.-оформлювач О. А. Гугалова-Мєшкова. — Харків: Фоліо, 2019. — с.83 — (Знамениті українці)
  7. Чжан Мяо. Вокально-виконавські чинники оперного стилю: інтонаційно-мелодійна типологія [Текст]: дис. … канд. мистецтвознавства : 17.00.03 / Чжан Мяо ; Одес. нац. муз. акад. ім. А. В. Нежданової. — Одеса, 2019. — 194 с.