Вавжинець Свідзінський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Półkozic
Герб Półkozic

Вавжинець Свідзінський гербу Півкозич (пол. Wawrzyniec Świdziński) (після 1655 — 25 вересня 1725) — польський шляхтич, активний учасник суспільно-політичного життя Польщі в 18 столітті.

Біографія та родинне життя[ред. | ред. код]

Народився після 1655 року в родині Яна Свідзінського та Зофії Зборовської.

До 1715 займав по черзі посаду чесника, підстарости та равського міського судді, потім в 1719 став каштеляном Гостиньським, що надало йому місце сенатора. Помер 25 вересня 1725 року в Свідні і був похований в родинному склепі в парафіяльному костьолі в Міхаловічах.

Був одружений двічі: 1 — Бона Баричківна з Малоціч (Małocic), 2 — Теофіла Гжибовська гербу Прус II, підкоморянка черська, вдова Яна Шумовського і Реміґіяна Лясоцького (Remigian Lasocki) — чесник ломчинський. Обидві дали значні посаги, які були витрачені на купівлю околичних земель, що надало значного авторитету в регіоні. Став першою людиною в Равському воєводстві.

Діти від першого шлюбу: Теофіла заміжня за Константином з Вербної (Wierzbna) Водзінським — чесник і хорунжий лівський; друга донька — Катажина — пішла у варшавський монастир. Від першої жінки мав також три сини: Ян — стольник равський, середній Станіслав-Антоній — народився у Свідні 1685 i наймолодший Марцін — чесник равський.

Свідзінські гербу Półkozic — предки Констянтина[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]