Велика синагога в Освенцимі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Велика синагога в Освенцимі
50°02′ пн. ш. 19°13′ сх. д. / 50.033° пн. ш. 19.217° сх. д. / 50.033; 19.217Координати: 50°02′ пн. ш. 19°13′ сх. д. / 50.033° пн. ш. 19.217° сх. д. / 50.033; 19.217
Тип споруди синагога
Розташування  Республіка ПольщаОсвенцим
Початок будівництва 1863
Належність юдаїзм
Велика синагога в Освенцимі. Карта розташування: Польща
Велика синагога в Освенцимі
Велика синагога в Освенцимі (Польща)
Мапа
CMNS: Велика синагога в Освенцимі у Вікісховищі

Велика синагога в Освенцимі — найбільша синагога в Освенцимі, Польща, яка діяла до Другої світової війни і була зруйнована в листопаді 1939 року.

Історія[ред. | ред. код]

Стара синагога[ред. | ред. код]

Перша згадка про синагогу в Освенцимі відноситься до 1588 року. Ймовірно, вона була створениа приблизно в тому ж році. Архівні документи свідчать про те, що городянин з Освенцима Ян Петрашевський придбав або продав свою землю місцевій єврейській громаді, щоб вони могли побудувати свою синагогу і кладовище[1]. Перша синагога, швидше за все, була побудована з дерева. Ця дерев'яна синагога, ймовірно, була зруйнована під час шведського потопу.

Протягом століть будівля двічі руйнувалася пожежами. Перший раз це було 6 липня 1711 року. Після цієї пожежі було збудовано кам'яну синагогу. Ще одна пожежа пошкодила будівлю в 1863 році.

Велика синагога[ред. | ред. код]

Остання синагога, Велика синагога, була побудована в 1873 році після останньої пожежі на місці раніше існуючої синагоги. Між 1899 і 1900 роками вона була перебудована архітектором Карлом Корном. Будівля отримала презентабельний, щедро розписаний фасад з елементами неороманського, неоготичного і мавританського стилів. Фасад будівлі був витриманий в репрезентативному стилі, як і в інших синагогах, спроектованих Корном. Синагога була першою будівлею в місті, в якому було встановлено електричне освітлення; вперше світло було включено в 1925 році[2].

Храм був зруйнований нацистськими солдатами в ніч з 29 на 30 листопада 1939 року. У 1941 році його руїни були знесені, а територія використовувалася для будівництва бомбосховищ.

Після Другої світової війни[ред. | ред. код]

Після війни синагога не була відновлена. Місце, де вона стояла, пустувало протягом багатьох років. Вона була залишена як свідчення подій, що відбувалися під час війни.

У 2004 році на місці Великої синагоги були проведені археологічні розкопки[3]. В ході робіт було знайдено близько 400 предметів, що включають обладнання синагоги, в тому числі люстри, мідні лампи Нер тамід, фрагменти меблів і прикрас, декоративну плитку для підлоги, мармурові елементи Арон Кодеш, церемоніальне блюдо для миття рук, обвуглені фрагменти молитовників і пам'ятні таблички[4]. Більшість предметів датується другою половиною 19 століття. Знахідка була передана в єврейський центр Аушвіц в Освенцимі, де артефакти були каталогізовані, інвентаризовані і відновлені.

Деякі експонати виставлені на постійній виставці в єврейському музеї[5].

Майже через 80 років після руйнування синагоги жителі Освенцима вирішили створити на цьому місці Меморіальний парк Великої синагоги як місце пам'яті і роздумів. Проект був ініційований єврейським центром Аушвіц в Освенцимі і здійснений завдяки збору коштів, в якому взяли участь жителі, місцеві підприємці, державні установи та нащадки освенцимських євреїв. Парк був відкритий 28 листопада 2019 року[6].

Історія релігійної громади[ред. | ред. код]

Початок єврейського поселення в Освенцімі офіційно почався в першій половині 16 століття, тому до Другої світової війни громаді було більше 400 років. Можливо, що раніше в місті проживали євреї через торгові шляхи і поруч з іншими торговими центрами, але це не підтверджено документами. Спочатку центр єврейського життя розташовувався в північній частині міста, але з часом громада переїхала і влаштувалася в південній частині. Район Освенцимського замку та вулиці жидівської (сьогодні вулиця Берка Йоселевича) став центральним районом єврейського життя. Згідно з дослідженням Артура Шиндлера, євреї жили і в інших частинах міста. Початок 20 століття був періодом процвітання єврейської громади і всього міста. У місті були дуже процвітаючі фабрики, що виробляють папір, хімічну продукцію та інші товари.

У Великій синагозі були присутні в основному представники прогресивної єврейської інтелігенції (включаючи лікарів, юристів, підприємців і чиновників), а також в обмеженій мірі традиціоналісти. Синагога, розрахована на 2000 місць, була відома як Велика синагога, оскільки виконувала представницькі функції для місцевої єврейської громади. Чудова будівля храму була видно на міському горизонті і символізувала важливість єврейської громади. Релігійне життя єврейської громади Освенцима зосередилося навколо синагоги. Головними рабинами, які проводили служби в синагозі в 1873—1939 роках, були: Лазар Мюнц, Шломо Халберстам, Авраам Шнур, Осіас Пінкас Бомбах і його останній син Еліаш Бомбах[7].

До Другої світової війни більше половини населення Освенцима становили євреї. У місті налічувалося близько 20 синагог.

Архітектура Великої синагоги[ред. | ред. код]

Зовнішній вигляд синагоги до реконструкції, що закінчилася в 1900 році, і інтер'єр невідомі, оскільки не збереглося ні фотографій, ні архітектурних планів. Новий дизайн будівлі був розроблений Карлом Корном в період з 1899 по 1900 рік. Дизайн відомий за збереженими фотографіями початку 20 століття. Корн був відомим польським архітектором з Бельсько, який також проектував синагоги в Бяла і Вадовиці.

Цегляна будівля синагоги було зведено в прямокутному плані. Всередині був вестибюль, з якого можна було потрапити в головний молитовний зал. Він був оточений з трьох сторін галереями для жінок, до яких вели окремі входи і сходи. Всередині було 2000 посадочних місць. На початку 20-го століття були прибудовані прибудови на північ і південь, що заповнили порожній простір на схилі, на якому була зведена синагога.

Синагога мала представницький, багато прикрашений фасад з елементами неороманського, неоготичного, мавританського і аркадного стилів. Деталі декору йдеться про прикрасу синагоги Темпель на вулиці Міодова в Кракові. Інші джерела натхнення для його архітектурного дизайну можна побачити в німецькій архітектурі, наприклад, в Гамбурзькій синагозі Альбрехта Розенгартена. Будівля була увінчана двома цибулинними куполами.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Historia społeczności | Wirtualny Sztetl. sztetl.org.pl. Архів оригіналу за 13 червня 2020. Процитовано 19.01.2022.
  2. Oświęcim inaczej – turystyczne hity miasta. www.tvp.info. Архів оригіналу за 30 листопада 2021. Процитовано 30.01.2022.
  3. News / Museum / Auschwitz-Birkenau. www.auschwitz.org. Архів оригіналу за 21 вересня 2021. Процитовано 19.01.2022.
  4. Oświęcim. Żyrandol z Wielkiej Synagogi zawisł w miejscu modlitwy. Oświęcim Nasze Miasto. Архів оригіналу за 11 лютого 2022. Процитовано 19.01.2022.
  5. Wyposażenie Wielkiej Synagogi trafi na wystawę. Nauka w Polsce. Архів оригіналу за 14 січня 2022. Процитовано 29.01.2022.
  6. Poland: Memorial park commemorating the destroyed Great Synagogue in Oświęcim, the town where the Nazis built Auschwitz, wins award. Jewish Heritage Europe. 15.09.2020. Архів оригіналу за 30 вересня 2020. Процитовано 19.01.2022.
  7. Świątek, Monika (2005). Wielka synagoga w Oświęcimiu. 22. Pro Memoria, Biluetyn Informacyjny. с. 147.