Вельзумер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вельзумер
Походження
Країна Нідерланди Нідерланди


Вельзумерголландська порода курей.

Історія[ред. | ред. код]

Вона бере свої початки у невеликому селі Вельзум, східні Нідерланди. Породу вивели на початку двадцятого століття з місцевих птахів змішаного походження: малайської курки — для збільшення кількості м'яса, доркінг — для збільшення кількості яєць, потім було додано генетичний матеріал кур таких порід як Род-Айленд і Барневельдер. У 1922-1923 роках було докладено зусиль, щоб зафіксувати стандарт після того, як птахи почали демонструвати значну одноманітність. Яйця спочатку експортували для комерційної торгівлі. Деякі товари експортувалися до Сполученого Королівства. Тоді ж порода була додана до британського стандарту в 1930 році.

Характеристика[ред. | ред. код]

Вельзумер

Зовнішній вигляд[ред. | ред. код]

Вельзумери мають тіло целіндричної з горизонтальною посадкою. Груди і спина широкі та довгі, груди заокруглені і прогнуті вперед. Хвіст розташований під тупим кутом і має середню ширину. Голова невелика.

Гребінцю має рівномірно розприділені зубчики, бородка заокруглена і невеликого розміру[1].

Темперамент[ред. | ред. код]

Не дивлячись на наявність генів кур бійцівських порід, вони є досить спокійними. Агресію вони проявляються вкрай рідко, нелякливі й спокійно реагують коли люди беруть їх в руки. Проте у молодому віці агресивність може проявлятися більш виражено та частіше.

Продуктивність[ред. | ред. код]

Вельзумерські кури висижують близько 160 яєць на рік. Яйця темно-коричневого кольору і мають вагу близько 65 грамів [2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Куры вельзумер: описание, содержание и уход [Архівовано 24 травня 2019 у Wayback Machine.](рос.)
  2. Rassetafeln: Welsumer [Архівовано 5 березня 2016 у Wayback Machine.]. Bund Deutscher Rassegeflügelzüchter. Accessed September 2014.(нім.)