Вертикальний сад

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Зелений будинок» в Гіссені
«Зелена стіна» в Мехіко

Вертикальний сад (зелена стіна, жива стіна) — система фітостін або одна фітостіна, що представляє сукупність живих рослин, розміщених вертикально в спеціальних конструкціях.

Вертикальний сад використовують для оформлення як зовнішніх стін будівель, дахів та різних конструкцій, так і внутрішніх приміщень. Ідея вертикального саду знайшла своє втілення в творіннях французького ботаніка і дизайнера Патріка Блана, більшість інсталяцій якого знаходиться в Парижі. Перша вертикальна інсталяції була створена в 1988 р.

Конструкції вертикальних садів розрізняються матеріалами, системою комунікацій, кріплень, технологічними особливостями, при збереженні загального принципу вертикальної спрямованості, наявності системи життєзабезпечення. Рослини для вертикального саду підбираються індивідуально, залежно від конкретних умов та приватного художнього рішення, в будь-якому випадку зазвичай намагаються застосовувати низькорослі або карликові види, висотою до 30-35 см.

При оформленні внутрішніх приміщень використовуються в основному тропічні види рослин, зовнішнє оформлення вимагає рослин які витримують зовнішні кліматичні умови.

Естетика вертикальних садів дозволяє розширити сучасний арсенал засобів використовуваних при оформленні будівель і приміщень різної функціональної спрямованості, різної площі та призначення. Крім естетики вертикальні сади приваблюють своєю здатністю очищати повітря від пилу та шкідливих речовин, насичувати його фітонцидами ти життєдайною вологою, що так необхідно міським жителям.