Весілля пані лисиці

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Весілля пані лисиці
нім. Die Hochzeit der Frau Füchsin
Жанр Märchend, казка і Шванк
Автор брати Грімм, Якоб Грімм і Вільгельм Грімм
Мова німецька
Опубліковано 1812

CMNS: Цей твір у Вікісховищі

«Весілля пані лисиці» (нім. Die Hochzeit der Frau Füchsin) — дві казки, опубліковані братами Грімм у збірці «Дитячі та сімейні казки» (1812, том 1, казка 38). Згідно з класифікацією казкових сюжетів Аарне-Томпсона має номер 65, 1350, 1352* та 1510[1].

Другу версію казки брати Грімм почули від Людовіка Брентано Жорді (Ludovico Brentano Jordis), який також записав для них казку «Лев і жаба»[2].

Сюжет[ред. | ред. код]

У першій версії казки старий Лис, що має дев'ять хвостів, вдає свою смерть, щоб випробувати на вірність свою дружину. Пані Лисиця відмовляє всім кавалерам, які мають менше хвостів. Коли вже доходить до заручин із лисом, що також має дев'ять хвостів, старий лис прокидається і виганяє всіх разом з пані Лисицею зі свого дому.

У другій версії, старий Лис помирає, а до пані Лисиця один за одним навідуються кавалери: вовк, собака, олень, заєць, ведмідь та лев. Вона відмовляє всім, бо жоден з них не рудий і не має гострого писочка. Коли нарешті приходить молодий Лис, вони справляють весілля.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Казки для дітей та родини. / Пер. з нім. — Матієв Р. І., Кульчицька О. Я.— Тернопіль: Навчальна книга — Богдан, 2009. — 816 c.— (Бібліотека світової літератури для дітей у 100 томах «Світовид». Серія друга. Література ХІХ століття.)

Примітки[ред. | ред. код]