Викладання інформатики в Україні

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Історія викладання інформатики[ред. | ред. код]

У 1985 році уряд СРСР приймає рішення про комп'ютеризацію і впровадження нових інформаційних технологій у навчальний процес. Згідно з цим рішенням Державний Комітет СРСР з освіти надсилає в педінститути нові навчальні плани для спеціальностей 2104 і 2105, за якими шкільні вчителі математики та фізики повинні одержати додаткову кваліфікацію — учитель інформатики і обчислювальної техніки, а також директивний документ про введення на випускних курсах інституту 120-годинного предмета «Основи інформатики і обчислювальної техніки». З 1985 р. в фактично починається ера комп'ютеризації шкіл.

За постановою [Архівовано 22 травня 2022 у Wayback Machine.] Центрального комітету компартії України і Ради Міністрів Української РСР від 30 квітня 1985 р. N 185 було дано доручення Міністерству освіти СРСР, Державному комітетові СРСР з професійно-технічної освіти, Міністерству вищої і середньої спеціальної освіти СРСР та Академії педагогічних наук СРСР розробити й затвердити навчальні програми курсу «Основи інформатики і обчислювальної техніки» для всіх середніх навчальних закладів. Для проведення практичних занять з комп'ютерами дозволили поділ класів і груп у середніх навчальних закладах усіх типів на дві підгрупи (в міських школах з кількістю учнів 25 і більше чоловік, а в сільських школах — 20 і більше чоловік).

Зобов'язали Міністерство освіти СРСР, Міністерство вищої і середньої спеціальної освіти СРСР, Академію наук СРСР і Академію педагогічних наук СРСР:

  • підготувати в 2-місячний строк навчальний посібник з курсу «Основи інформатики і обчислювальної техніки» для учнів середніх навчальних закладів і в 3-місячний строк методичний посібник з цього курсу для викладачів, а також організувати в 1986 році конкурс на найкращий підручник з цього предмета;
  • створити в 19861990 роках комплекти навчально-наочних посібників для учнів та методичних посібників для викладачів середніх навчальних закладів з інформатики і обчислювальної техніки, а також з інших предметів при їх вивченні з використанням комп'ютерів.

Державному комітетові СРСР у справах видавництв, поліграфії і книжкової торгівлі доручено забезпечити видання необхідним тиражем до 15 липня 1985 р. навчального посібника «Основи інформатики і обчислювальної техніки» для учнів і до 1 серпня 1985 р. методичного посібника для викладачів. Докладніше [Архівовано 22 травня 2022 у Wayback Machine.]

Обов'язковий курс «Основи інформатики та обчислювальної техніки» у 9-х та 10-х (на той час) класах загальноосвітніх шкіл був обсягом 102 години. Навчання здійснювалося за двома варіантами: машинним та безмашинним і відбувалося фактично за єдиною навчальною програмою й за єдиним навчальним посібником. Головною метою курсу декларувалося забезпечення комп'ютерної грамотності учнів, а основна увага приділялася алгоритмізації та програмуванню. Оволодіння програмуванням вважалося другою грамотністю.

Наприкінці 80-х років з'являються перші альтернативні навчальні програми, підручники та посібники. Згідно з проектом школи»[недоступне посилання з червня 2019] починається оснащення шкіл IBM-сумісними комп'ютерами. В Україні було створено 160 пілотних шкіл, які виконували роль експериментальних майданчиків та впроваджувачів педагогічних інновацій.

З 1991 до 1995 року було розроблено та затверджено проект Концепції інформатизації освіти тепер уже незалежної України. Видаються перші національна навчальна програма з інформатики [Жалдак М. І., Морзе Н. В., Науменко Г. Г. Програма курсу «Основи інформатики та обчислювальної техніки» для середніх навчальних закладів (експериментальний варіант) // Збірник наказів Міносвіти України. — 1993. — № 13] та національний навчальний посібник [Жалдак М. І., Рамський Ю. С. Інформатика: Навчальний посібник / За ред. М. І. Шкіля. — К.: Вища школа, 1991. — 319 с.].

На початку періоду активно діють регіональні центри пілотних шкіл. З'являється й швидко поширюється мережа шкіл із поглибленим вивченням інформатики з 8-го класу. Збільшується кількість експериментальних майданчиків із використання комп'ютера в початковій школі. Швидко зростає кількість шкіл, що працюють за авторськими програмами викладання інформатики. У школах, оснащених сучасними комп'ютерами, курс орієнтовано в основному на підготовку користувача.

З 1996 року суттєво підвищується кваліфікація випускників педагогічних університетів і інститутів, які в основному задовольняють потреби школи. У деякі школи починають надходити мультимедійні комп'ютерні класи. Поширюється експериментальна робота з використанням мультимедійних засобів на уроках з інших дисциплін. З'являються перший пробний національний підручник [Верлань А. Ф., Апатова Н. В. Інформатика. Підручник для учнів 10-11 класів середніх загальноосвітніх шкіл. — Київ: Квазар-Мікро, 1998. — 200с.], нові посібники.

У 2009 році у більшості шкіл України розпочинається вивчення інформатики за програмою для профільної 12-річної школи. Цією програмою передбачено викладання значної частини навчального матеріалу у формі курсів за вибором.

Програми шкільного курсу інформатики[ред. | ред. код]

Перелік програм шкільного курсу інформатики на 20092010 н.р. https://web.archive.org/web/20100416051250/http://www.ciit.zp.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=847&Itemid=297 -

Всеукраїнські змагання з інформатики[ред. | ред. код]

Олімпіада[ред. | ред. код]

Всеукраїнська олімпіада з інформатики — щорічне змагання школярів України з інформатики. Матеріали торішніх олімпіад можна переглянути на сайтах:

МАН[ред. | ред. код]

Мала академія наук України — загальнодержавний науково-громадський проект, спрямований на пошук, підтримку, сприяння творчому розвитку обдарованих, здібних до наукової діяльності учнів, школярів, студентів. Організаційно-правової форми не має. Діяльність здійснюється на основі наказів органів управління освітою, положень МОН України та рішень Президії Малої академії наук, які через центральний заклад направляються до регіональних підрозділів — територіальних відділень. Територіальні відділення діють як окремі юридичні особи або як структурні підрозділи інших позашкільних, вищих навчальних закладів, установ системи НАН України, МОН України, АПН України. Загальну координацію діяльності і організаційно-методичне керівництво проектом здійснює позашкільний навчальний заклад Мала академія учнівської молоді відповідно до Наказу Міністерства освіти і науки України від 31 грудня 2004 № 990 «Про вдосконалення діяльності Малої академії наук України».

Український «Бобер»[ред. | ред. код]

У 2007 році Україна вперше взяла участь у роботі щорічного зібрання Міжнародної Спільноти «Бобер». Це сталося завдяки запрошенню одного з керівників литовських конкурсів «Кенгуру» і «Бобер» Ельмундаса Жаліса.

Україна посіла в цьому році 3 місце за кількістю учасників, що взяли участь

Нормативні документи[ред. | ред. код]

Критерії оцінювання навчальних досягнень учнів з інформатики[ред. | ред. код]

Згідно з наказом МОН України № 371 від 5.05.2008 року та з метою поліпшення якості освіти було затверджено загальні критерії оцінювання навчальних досягнень учнів у системі загальної середньої освіти.

А. Критерії оцінювання (відтворення інформації з osvita.ua)[ред. | ред. код]

Б. Критерії оцінювання[1][2][ред. | ред. код]

  1. Загальні критерії оцінювання навчальних досягнень учнів з інформатики
  2. Загальні критерії оцінювання навчальних досягнень учнів
  3. Критерії оцінювання рівня навчальних досягнень учнів з теми «інформаційна система»
  4. Критерії оцінювання навчальних досягнень учнів з теми «електронні таблиці»
  5. Критерії оцінювання рівня навчальних досягнень учнів з теми «звернення до алгоритмів і функцій»
  6. Критерії оцінювання рівня навчальних досягнень учнів з теми «вказівки повторення і розгалуження»
  7. Критерії оцінювання навчальних досягнень учнів з теми «табличні величини»
  8. Критерії оцінювання навчальних досягнень учнів з теми рядкові величини. вказівки створення графічних зображень"
  9. Критерії оцінювання навчальних досягнень учнів з теми «програма. мова програмування»
  10. Критерії оцінювання рівня навчальних досягнень учнів з теми «операційна система. робота з дисками»
  11. Критерії оцінювання рівня навчальних досягнень учнів з теми «глобальна мережа інтернет та її можливості»
  12. Критерії оцінювання рівня навчальних досягнень учнів з теми «графічний редактор»
  13. Критерії оцінювання рівня навчальних досягнень учнів з теми «інформаційна модель. алгоритми»
  14. Критерії оцінювання навчальних досягнень учнів з теми «прикладне програмне забезпечення загального призначення. текстовий редактор»

Виноски[ред. | ред. код]

  1. посилання на ресурс[недоступне посилання з червня 2019]
  2. Критерії оцінювання навчальних досягнень учнів з інформатики[недоступне посилання з червня 2019]