Вилучення глинозему з відходів вуглезбагачення

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Вилучення глинозему з відходів вуглезбагачення

Основні напрямки досліджень для отримання з відходів вуглезбагачення сировинних матеріалів для виробництва алюмінію:

  • процеси, в основі яких використовується спікання відходів вуглезбагачення з лужними речовинами;
  • кислотне розкладання відходів вуглезбагачення;
  • гідрохімічне розкладання відходів вуглезбагачення;
  • термообробка у відновлювальному середовищі з отриманням сплавів алюмінію з кремнієм або концентратів з вмістом алюмінію більше 60 %.

Найбільше вивчені процеси першої групи і розроблена технологія, сутність якої полягає у наступному. Вихідна шихта готується шляхом змішування відходів вуглезбагачення з вапняком, оборотним білим шламом і спіком, що не розсипався. Після цього шихта подрібнюється і подається в обертові печі для спікання. Отриманий спік розсипається у барабанних холодильниках печей спікання і вилуговується оборотним содовим розчином у мішалках-репульпаторах.

Після першої стадії вилуговування у класифікаторі відділяється крупна фракція спіку (+0,1 мм), яка повертається в процес мокрого подрібнення і спікання. Злив класифікатора вилуговується у мішалках, а потім відфільтровується на фільтрах. Фільтрат, який являє собою алюмінієвий розчин, що містить 70 кг/м³ Al2O3, направляється на знекремнювання, а осад піддається ретельному промиванню на фільтрах. Концентрована промивна вода повертається на вилуговування спіку, слабоконцентрована промивна вода — на репульпацію осаду першої стадії фільтрації. Промитий шлам є доброю сировиною для виробництва цементу.

Алюмінатний розчин, отриманий у результаті вилуговування спіку, піддається двостадіальному знекремнюванню до кремнієвого модулю 900–950. Потім він переробляється карбонізацією на глинозем. Гідроксид алюмінію, що випав у осад, згущується, фільтрується і промивається, після чого кальцинується — цей продукт є кінцевим. Отриманий при цьому маточний розчин разом із промивною водою випарюється до концентрації 200 кг/м³ Na2O, K2O і подається на вилуговування.

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Смирнов В. О., Сергєєв П.В., Білецький В.С. Технологія збагачення вугілля. Навчальний посібник. — Донецьк: Східний видавничий дім, — 2011. — 476 с.