Вимірювальна система

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Вимі́рювальна систе́ма — різновид інформаційно-вимірювальної системи у вигляді сукупності вимірювальних каналів, вимірювальних пристроїв та інших технічних засобів, об'єднаних для створення сигналів вимірювальної інформації про декілька вимірюваних фізичних величин[1]. Перераховані елементи вимірювальної системи об'єднані загальним алгоритмом функціювання для отримання даних про величини, що характеризують стан об'єкта дослідження.

Інформаційні системи можуть бути складовими розвиненіших структур вимірювальних інформаційних систем і систем управління, на які покладаються функції контролю, діагностики, розпізнавання образів, автоматичного керування науковими експериментами, випробуваннями складних об'єктів і технологічними процесами.

Види вимірювальних систем[ред. | ред. код]

Структурною одиницею вимірювальної системи, що здійснює закінчений цикл вимірювальних перетворень до введення інформації в реєструвальний або обчислювальний пристрій, є вимірювальний канал. Залежно від способу утворення вимірювального каналу та організації його роботи розрізняють:

  • вимірювальні системи послідовної дії (сканувальні вимірювальні системи), у яких за допомогою, як правило, одного вимірювального каналу здійснюється послідовне в часі вимірювання однорідних фізичних величин, рознесених у просторі (шляхом перебору первинним вимірювальним перетворювачем точок, у яких виконуються вимірювання);
  • вимірювальні системи паралельної структури, у яких вимірювання різнорідних фізичних величин здійснюється безперервно в часі за допомогою індивідуального для кожної величини вимірювального каналу, причому вихідний сигнал кожного каналу може надходити на загальний реєструвальний чи обчислювальний пристрій;
  • вимірювальні системи послідовно-паралельної структури, у якій індивідуальними є тільки первинні вимірювальні перетворювачі і початкові ділянки ліній зв'язку, а проміжні перетворення здійснюються загальною частиною, яка підключається періодично або відповідно до складеної програми до паралельних ділянок вимірювальних каналів за допомогою вимірювального комутатора.

Можливі й змішані варіанти зазначених структур.

Документи[ред. | ред. код]

Основні вимоги до метрологічних характеристик засобів вимірювань, призначених для використання в складі вимірювальних систем, регламентовані в ГОСТ 8.009-84[2] Загальні вимоги до інформаційних систем, що побудовані з агрегатних засобів, регламентовані у ГОСТ 22315-77[3], ГОСТ 22316-77[4] та ГОСТ 22317-77[5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. ДСТУ 2681-94 Державна система забезпечення єдності вимірювань. Метрологія. Терміни та визначення.
  2. ГОСТ 8.009-84 Государственная система обеспечения единства измерений. Нормируемые метрологические характеристики средств измерений.
  3. ГОСТ 22315-77 Средства агрегатные информационно-измерительных систем. Общие положения.
  4. ГОСТ 22316-77 Средства агрегатные информационно-измерительных систем. Общие требования к организации взаимодействия средств при построении систем.
  5. ГОСТ 22317-77 Средства агрегатные информационно-измерительных систем. Общие требования к комплексам нормируемых характеристик.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Стухляк П. Д., Іванченко О. В., Букетов А. В., Долгов М. А. Теорія інформації (інформаційно-вимірювальні системи, похибки, ідентифікація): навчальний посібник. - Херсон: Айлант, 2011. - 371 с. — ISBN 978-966-630-041-8

Див. також[ред. | ред. код]