Виробництво кави на Ямайці

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
125 грамів кавових зерен Jamaica Blue Mountain Coffee, сертифікованих Ямайським управлінням сільськогосподарських товарів.

Виробництво кави на Ямайці почалося після 1728 року, коли губернатор сер Ніколас Лоуз представив цю культуру поблизу Каслтона, на північ від Кінгстона.[1] Ямайка відома Jamaican Blue Mountain Coffee — особливим сортом кави, що вирощується в регіоні Блакитних гір зі сприятливим кліматом і топографічними особливостями. Цей сорт відомий своїм ароматом і солодким смаком.[2] Велика частина виробництва кави на Ямайці вирощується на експорт.

Плантація[ред. | ред. код]

Більшість кави, вирощеної на острові, є похідною від бразильського сорту, відомого як типіка (Coffea arabica Typica), що становить 70% врожаю, тоді як інші сорти, що вирощуються, є гібридними сортами катурри, гейші тощо.[3] Кажуть, що кава, вирощена в регіоні Блакитних гір, відома як ямайська кава з блакитних гір, має дуже високу якість та вирощується здебільшого на експорт.

Регулювання[ред. | ред. код]

Міністерство сільського господарства та його підлеглий офіс, Управління сільськогосподарських товарів Ямайки[4] (раніше Рада кавової промисловості), відповідають за всю діяльність кавового сектору. Компанія з розвитку кавової промисловості (CIDCO, створена тодішньою Радою з питань кавової промисловості) бере на себе безпосередню відповідальність за виробництво кави, а також надає допомогу фермерам, які володіють понад 1 гектаром землі, призначеної для цієї культури.[5]

Закон про регулювання кавової промисловості визначає, для якої кави може використовуватися етикетка Blue Mountain, а також обмежує використання торговельної марки Blue Mountain лише для виробництва, дозволеного Управлінням сільськогосподарських товарів Ямайки. Кава, зібрана з парафій Сент-Ендрю, Сент-Томас, Портленд і Сент-Мері можна вважати кавою Blue Mountain.[6]

Виробництво[ред. | ред. код]

Бочки кавових зерен Jamaica Blue Mountain


Кава — експортний товар. Її вирощування забезпечує зайнятість сільського та міського населення країни безпосередньо на етапах виробництва, обробки та продажу. Потреба в експорті перевищила виробництво.[3] Понад 80 відсотків виробництва кави Jamaican Blue Mountain експортується до Японії. У 2005 році спостерігався дефіцит цього експорту через знищення врожаю в результаті урагану "Іван" у кінці 2004 року.[2]

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Koss, Richard (2008). Jamaica. Lonely Planet. с. 117–. ISBN 978-1-74104-693-9.
  2. а б Export Jamaica Trade Overview. Embassy of Jamaica in Japan. Архів оригіналу за 21 February 2017. Процитовано 3 June 2015.
  3. а б Brathwaite, 1981, с. 22.
  4. Background – Jamaica Agricultural Commodities Regulatory Authority (амер.). Процитовано 14 серпня 2020.
  5. Brathwaite, 1981, с. 25.
  6. Jennifer, Fraser (16 November 1983). Rules & Regulations—Jamaica Agricultural Commodities Authority. Архів оригіналу за 11 January 2005. Процитовано 3 June 2015.