Вовчанський історико-краєзнавчий музей

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вовчанський історико-краєзнавчий музей
Тип музей
Країна  Україна
Розташування Вовчанськ, Харківська область
Засновано 1912
Директор Алексєєва Ольга Миколаївна

Вовчанський історико-краєзнавчий музей — один із найстаріших музеїв Харківської області, заснований у 1912 році. Експозиція знайомить з історією міста Вовчанська від найдавніших часів до наших днів.

Історія музею[ред. | ред. код]

Вовчанський історико-краєзнавчий музей створений у 1912 році. Спочатку музей містився у старенькому двокімнатному будиночку. Засновник музею і перший директор - Гунгер Юрій Володимирович. До війни музей був одним з найкращих в області: в ньому зберігалось багато цінних та коштовних речей, зокрема – з палацу Гендрікових у Графському. На початку 21 століття музею було виділено нове приміщення – шестикімнатний будинок. Працівники мебельної фабрики виготовили нові меблі і планшети для експозицій, робітники фотоательє – понад 500 фотокопій документів, працівники районної друкарні – 800 пояснювальних текстів. У роки незалежності України (1996 р.), концепцію музею реорганізували. У 1999 році Вовчанський краєзнавчий музей було оновлено.

Опис музею[ред. | ред. код]

Експозиція комунального закладу «Вовчанський історико-краєзнавчий музей» відображає історію міста та особливості культури. Зали присвячені етапам розвитку Вовчанська. Відділ археології знайомить відвідувачів із далеким минулим краю. Тут наявні пам’ятки салтівської культури V–IX століть. Є в музеї матеріали і про виникнення Вовчанська. Зразки народної творчості – вишивки, різьблення по дереву, картини, а також предмети народного побуту XVIII сторіччя – найбільш цікаві відділи цього культурного закладу. Вовчанці шанують пам’ять своїх видатних земляків. У музеї створено куточок видатного письменника К. А. Треньова. Зібрано документи про його життя та творчість, представлені книги, записана історія перебування Треньова на Вовчанщині. Про тих, хто найбільше відзначився в боротьбі за честь і свободу рідної країни, розповідають численні фотографії, вирізки газетних матеріалів часів війни. Матеріали про перший вовчанський революційний батальйон передав генерал-майор у відставці І. Н. Шевченко. Є в музеї портрети відомих людей району, їх нагороди, грамоти. Зібрано також зразки продукції підприємств міста. Всього в музеї 3 500 експонатів".

Джерела[ред. | ред. код]