Водіння в нетверезому стані

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Водіння у нетверезому стані)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Перед розбитим авто встановлюють табличку «Не сідай за кермо в стані алкогольного сп'яніння», щоб запобігти водінню в нездоровому стані

Водіння в нетверезому стані (ВНС) — це порушення, пов'язане з керуванням транспортним засобом або керуванням ним у стані алкогольного або наркотичного сп'яніння (включаючи рекреаційні наркотики та ті, які призначаються лікарями) до рівня, який робить водія нездатним керувати автомобілем безпечно[1]. Кілька інших термінів використовуються для правопорушення в різних юрисдикціях.

Термінологія[ред. | ред. код]

Назва правопорушення різниться залежно від юрисдикції та від юридичної до розмовної термінології. У різних юрисдикціях правопорушення називають керуванням у нетверезому стані, керуванням у нетверезому стані, керуванням транспортним засобом у нетверезому стані, керуванням у нетверезому стані, керуванням у нетверезому стані, керуванням транспортним засобом у нетверезому стані та водіння в нетверезому стані (Великобританія/Ірландія).

У Сполучених Штатах конкретне кримінальне правопорушення зазвичай називається керуванням автомобілем у нетверезому стані, але штати можуть використовувати інші назви злочину, зокрема «водіння в нетверезому стані», «керування в стані алкогольного сп'яніння» або «керування в стані алкогольного сп'яніння» " та «керування транспортним засобом у нетверезому стані»[2]. Такі закони можуть також поширюватися на човни або пілотування літаків. Транспортні засоби можуть включати сільськогосподарську техніку та кінні екіпажі, а також велосипеди. Інші поширені терміни для опису цих правопорушень включають водіння в нетверезому стані, водіння в нетверезому стані, водіння в нетверезому стані, керування автомобілем у стані алкогольного сп'яніння або «перевищення встановленого ліміту».

Алкоголь[ред. | ред. код]

Під час вживання алкоголю рівень сп'яніння п'яного водія зазвичай визначається вимірюванням вмісту алкоголю в крові blood alcohol content; але це також можна виразити як вимірювання дихального тесту, який часто називають BrAC. Вимірювання BAC або BrAC, що перевищує певний пороговий рівень, наприклад 0,08 %, визначає кримінальне правопорушення без необхідності доводити порушення[3]. У деяких юрисдикціях існує категорія злочину при обтяжуючих обставинах із вищим рівнем BAC, наприклад 0,12 %, 0,15 % або 0,25 %. У багатьох юрисдикціях поліцейські можуть проводити польові перевірки підозрюваних на наявність ознак сп'яніння. Законний ліміт у Флориді становить 0,08 %[4]. У американському штаті Колорадо встановлено максимальний вміст ТГК у крові водіїв, які вживали марихуану, але його було важко забезпечити[5].

Алкотестер для правоохоронних органів, зокрема Alco-Sensor IV

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Walsh, J. Michael; Gier, Johan J.; Christopherson, Asborg S.; Verstraete, Alain G. (11 серпня 2010). Drugs and Driving. Traffic Injury Prevention. 5 (3): 241—253. doi:10.1080/15389580490465292. PMID 15276925.
  2. Wanberg, Kenneth W.; Milkman, Harvey B.; Timkin, David S. (3 грудня 2004). Driving With Care:Education and Treatment of the Impaired Driving Offender-Strategies for Responsible Living: The Provider's Guide (англ.) (вид. 1). Thousand Oaks, Calif.: SAGE Publications, Inc. с. 14. ISBN 9781412905961.
  3. Nelson, Bruce. Nevada's Driving Under the Influence (DUI) laws. NVPAC. Advisory Council for Prosecuting Attorneys. Архів оригіналу за 22 квітня 2017. Процитовано 3 липня 2017.
  4. Florida DUI and Administrative Suspension Laws. FLHSMV. Florida Department of Highway Safety and Motor Vehicles. Процитовано 19 листопада 2021.
  5. Bill to change DUI marijuana impairment laws postponed. KMGH (англ.). 13 лютого 2019. Процитовано 3 квітня 2019.