Китаєв Володимир Михайлович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Владімір Міхайловіч Кітаєв
Владимир Михайлович Китаев
Народження1 липня 1984(1984-07-01) (40 років)
Находка, Приморський край, СРСР
ПриналежністьРосія Росія
ЧленПВК Вагнера[1]
ФормуванняПВК Ваґнєра
Командуваннявріо командира 5 Штурмового загону

Владімір Міхайлавич Кітаєв (нар. 1 липня 1984, Находка, Приморський край, СРСР) — російський військовослужбовець, найманець ПВК «Вагнер», віріо командира 5 Штурмового загону, позивні «Кітаєц»[2] (до 2019), «Айсмен»[3] та «Сталін». Учасник військової операції Росії в Сирії, вторгнення Росії в Україну. Знаходиться під санкціями України.

Біографія

[ред. | ред. код]

Владімір Міхайловіч Кітаєв народився 1 липня 1984 року в Находці, СРСР[4]. . Закінчив професійне училище за спеціальністю електрика[4]. Під час термінової служби був уссурійській 14-й бригаді спецназу ГРУ Міноборони РФ[4]. 2005 року воював на Північному Кавказі. У 2010 був умовно засуджений на рік за поножовщину[4]. Після судимості пропрацював інкасатором у Ощадбанку.

З травня 2015 року приєднався до «ЧВК Ваґнєр»[4][3]. При вступі зазначив, що він працював «помічником депутата» та є членом КПРФ[4].

За інформацією розслідування центру «Досьє», видань Die Welt, Інсайдер, Paris Match, Arte та телеканалу «Сьогодні» у 2017 році брав участь у тортурах та скарбниці сирійця Ель-Ісмаїла[5]. Китаїв з колегами кілька разів стріляли в жертву, розтрощили з використанням кувалди його кінцівки, після чого взяли і відрізали йому голову, а насамкінець підпалили обезголовлене тіло[5]. Акт вбивства вирішили опублікувати на підтвердження досконалого[5]. Прокуратура та Слідчий комітет Російської Федерації заявили про недостовірність інформації та відмовилися проводити розслідування[5]. Після участі у страті Кітаєв змінив позивний з «Кітаєц» на «Айсмен», став командиром 5-го штурмового загону «Вагнера» і очолив взвод ПВК «Вагнер» у Африці[6].

24 квітня 2023 року на вході до слідчого відділу в Саратові в присутності співробітників МВС Кітаєв ударив по особі Азамата Улдарова і пригрозили вбити за свідчення проти Євґенія Пріґожіна та Кітаєва[7].

За інформацією ЗМІ він також причетний до вбивства українських цивільних, включаючи дітей, у Бахмуті та Соледарі. Знаходиться під санкціями України[8][9].

Примітки

[ред. | ред. код]