День молитви за довкілля

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

День молитви за довкілля, також Всесвітній екологічний день Творця, також День охорони створіння — християнське екологічне свято, день молитви і відповідальності за створений Богом світ. Відзначається щорічно 1 вересня.

Історія[ред. | ред. код]

Започатковане у 1989 з ініціативи Вселенського Патріарха Димитрія І, який закликав увесь християнський світ у день початку нового церковного року (14 вересня за Юліанським календарем) до щорічної спільної молитви та практичних зусиль, спрямованих на порятунок природи.[1]

До цієї ініціативи долучились церкви православної, католицької та протестантської традицій.

Того ж 1989 року в Європі розпочала свою діяльність Європейська мережа екологічної співпраці християн (European Christian Environmental Network).

Час для створіння[ред. | ред. код]

Враховуючи рекомендації Всесвітньої Ради Церков та Ради Єпископських Конференцій Європи численні Християнські Церкви присвячують особливу увагу питанню відповідальності за природу у «Часі для створіння», який триває від 1 (14 за старим стилем) вересня – початку Нового церковного року до 4 (17 за стаоим силем) жовтня (св. Франциска з Асизу, покровителя екологів і створіння), проводячи різні молитовні, наукові та освітньо-виховні заходи, а також практичні акції екологічного спрямування.[2][3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 20 квітня 2018. Процитовано 17 жовтня 2012.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 22 жовтня 2012. Процитовано 17 жовтня 2012.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  3. http://www.oikoumene.org/en/events-sections/countdown-to-climate-justice/time-for-creation.html [Архівовано 8 жовтня 2012 у Wayback Machine.] (англ.)