Відтік мізків

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Відплив мізків)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Відтік мізків (англ. brain drain) — процес масової еміграції, при якій з країни або регіону від'їжджають фахівці, вчені і кваліфіковані робітники з політичних, економічних, релігійних або інших причин.[1] При оцінці цього процесу можна припустити, що країнам, з яких витікають фахівці, наноситься дуже значний економічний, культурний, а іноді і політичний збиток. І навпаки, країни, що приймають й забезпечують фахівців-емігрантів, придбають величезний та дешевий інтелектуальний капітал. Аналогічний процес вивезення за кордон фінансового капіталу називають «відтік капіталу».

Термін «відтік мізків» був введений британським Королівським товариством для опису міграційних процесів в середовищі вчених та інженерів під час і після другої світової війни.

Обмеження трудової еміграції не вирішує проблеми. Замість цього вкрай важливо забезпечити сприятливі умови для отримання освіти та професійного росту висококваліфікованих фахівців в межах своєї країни.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Certo, Peter (25 лютого 2014). Brain Drain and the Politics of Immigration - FPIF. Foreign Policy In Focus (амер.). Процитовано 29 листопада 2022.

Посилання[ред. | ред. код]