Військово-історичний музей (Алмати)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Військово-історичний музей
Военно-исторический музей
Країна Казахстан
Адреса Казахстан Казахстан, Алма-Ата, Зенкова 24
Засновано 1965 рік

Військово-історичний музей Міністерства оборони Казахстану — філія Військово-історичного музею Казахстану в Алматах (Казахстан).

Історія[ред. | ред. код]

Військово-історичний музей Міністерства оборони відкритий в 1965 році при окружному Будинку офіцерів Середньоазіатського військового округу (нині будівля Музею музичних інструментів). У 1978 році в рамках реконструкції Парка 28-ми гвардійців-панфіловців було побудовано нове монументальний будинок Будинку офіцерів, в яке і переїхав музей.

У 2015 році почався процес створення Військово-історичного музею Міністерства оборони в Астані, для чого йому було передано будівлю Національної картинної галереї[1]. Це викликало протести з боку громадськості, що побоювалася, що всі експонати будуть вивезені з Алмати в новий музей[2]. Однак в Міністерстві Оборони пояснили, що це фактично розширення існуючого музею, який тепер буде знаходиться в двох містах. Частина експонатів тимчасово буде демонструватися в Астані, але пізніше повернеться до Будинку офіцерів, після реконструкції приміщень[3].

У 2016 році музей в Алматах став частиною філії Національного військово-патріотичного центру Збройних сил РК[4].

Експозиція[ред. | ред. код]

Виставковий комплекс розташований на площі 2 200 квадратних метрів. Експонати музею становлять велику колекцію радянської військової техніки і озброєння, що використовувалися з початку ХХ століття. У музеї представлено чотири колекції: бронетанковий озброєння і техніка, наземна артилерія і міномети, сили повітряної оборони, спеціальна техніка. Колекція представлена ​​122 одиницями збройної техніки. Ряд експонатів музею, наприклад військові автомобілі, раритетні та дослідні зразки військової техніки, існують в єдиному екземплярі. В окремому залі представлені колекції прапорів, а також зброї та реліквій бойової слави. Колекція музею представлена ​​макетами літаків, броньованих тягачів, гармат і зенітних установок, ракет, розвідувальних дозорних машин, військових катерів, танків.[5]

Особливе місце в музеї відведено матеріалами 316 стрілецької дивізії імені І. Панфілова, яка була сформована в Алма-Аті влітку 1941 року. Ця експозиція була зібрана дочкою генерала Панфілова, Валентиною, і включає в себе діораму Битви за Москву, особисті речі солдат, реліквії з Берестейської фортеці.

Окремий стенд присвячений казахському воєначальнику[6] танковому асу гвардії підполковнику Г. А. Адільбекову - єдиному з представників народів Центральної Азії[7][8] командиру окремої танкової бригади Другої світової війни[9][10][11].

Також музей висвітлює період війни в Афганістані 1979—1989, в окремому залі представлений список казахстанців, які загинули в тій війні.[12]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Будівлю Національної картинної галереї в Астані передадуть музею Міноборони.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  2. Міноборони має намір закрити військово-історичний музей в Алмати.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  3. Військово-історичний музей в Алмати був, є і буде - Міноборони РК.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  4. Військово-історичний музей з'явиться в Алмати.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  5. Військово-історичний музей. Архів оригіналу за 30 березня 2019. Процитовано 19 серпня 2023.
  6. Соловйов Д.Ю. Командири механізованих, мотоброньових, мотострілецьких, танкових бригад Червоної Армії 1935-1945 років. — Т. 1. — ISBN 978-5-532-95528-8.
  7. «Алаш айнасы» (№ 193), бет 4, 31.10.2009 жыл «Гвардиялық танк полкінің қолбасшысы Ғали Әділбеков» // «Халық Батырын» іздейміз / Тілеу КӨЛБАЕВ, тарихғылымының докторы, профессор, ҚР Гӯманитарлық ғылымдар академиясының академигі, ҚР.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  8. Форум пошукових рухів: Мурильов про Гвардію підполковника Адільбекова Г. А.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  9. Командири танкових танкових бригад 1942 р.) Адільбеков Галій (Галей) Адильбекович.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  10. Командир 47-ї окремої танкової бригади (II ф.)
  11. Сполуки РСЧА у роки Великої Вітчизняної війни. /Адільбеков Галій Адільбекович/, підполковник
  12. Усередині. Будинок Армії.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)