Вікіпедія:Війна/Цифрова безпека

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

За останні кілька днів ми побачили затримання редактора Вікіпедії в Білорусі та переслідування вікіпедистів у Росії.

Сподіваємося, що активних членів української спільноти немає на територіях, які окуповані росіянами. Утім, на всякий випадок — особливо якщо перебуваєте на окупованій території або можете там опинитися — варто звернути увагу на цифрову безпеку, зокрема в контексті редагування Вікіпедії.

Підбірка ресурсів від Фонду Вікімедіа (здебільшого англійською мовою, але деякі з рекомендованих ресурсів мають переклади) на цій сторінці: Voices under Threat.

З найважливішого:

  • Якщо маєте підстави хвилюватися про безпеку, за можливості приберіть із публічних просторів інформацію, яка може поєднати ваше ім'я та прізвище з вашим вікіпедійним нікнеймом. Почніть із вашої сторінки користувача у Вікіпедії та інших вікіпроєктах. За потреби зверніться до приховувачів.
  • Переконайтеся, що у вас надійний пароль, який ви не використовуєте на інших ресурсах. Також пам'ятайте про інші загальні правила цифрової безпеки: ось хороша підбірка.
  • У випадку фізичної загрози, яка пов'язана з вашою вікімедійною роботою, пишіть одразу Фонду Вікімедіа — emergencywikimedia.org.ua
    • Із нетерміновими безпековими питаннями можна писати команді Trust & Safety Фонду Вікімедіа — cawikimedia.org.ua

Якщо вам може знадобитися консультаційна допомога від «Вікімедіа Україна», пишіть нам — infowikimedia.org.ua. Якщо маєте інші поради, пишіть про них тут. --Антон Процюк [ВМУА] (обговорення) 11:24, 12 березня 2022 (UTC)[відповісти]