Вікіпедія:Дайджест Вікімедіа Україна/Квітень—травень 2021

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

До вашої уваги щомісячний дайджест від ГО «Вікімедіа Україна». Анонсуємо події травня та розповідаємо про найцікавіше у квітні.

Основне за квітень[ред. код]

Перші підсумки Європейської весни 2021
  • Команда Вікімедіа Україна запустила телеграм-канал. Наразі ми публікуємо тут переважно анонси поточних подій і можливостей вікімедійного руху, але також плануємо частіше розповідати про історію, принципи руху, ділитися цікавою інформацією з минулих років. Підписатися на канал можна за цим посиланням.
  • З 1 до 30 квітня тривала Європейська весна — українська частина конкурсу статей Wikimedia CEE Spring, присвяченого країнам Центральної і Східної Європи. За попередніми результатами, за місяць змагання понад 70 учасників і учасниць створили й поліпшили понад 1600 статей. Найбільше опрацьованих статей про Польщу, Росію, Чехію, Білорусь і Туреччину. До 31 травня конкурсанти можуть доопрацьовувати нові статті, створені під час Європейської весни 2021. Ці статті оцінюватимуться станом на кінець травня.
  • З 16 до 30 квітня тривала акція до Міжнародного дня пам’яток і визначних місць, що відзначається 18 квітня. Акцію третій рік поспіль організовує команда фотоконкурсу «Вікі любить пам’ятки», щоб наповнити Вікіпедію інформацією про пам’ятки України, що вже втрачені чи перебувають під загрозою втрати. Своїми думками про важливість акції поділилися Олександр Михайлик, краєзнавець і дослідник Києва, та Ольга Крезуб, одна з найактивніших учасниць акції у 2020 році. Читайте їхню пряму мову в анонсі.
  • Ми підбили проміжні підсумки щомісячної відзнаки «Згущівка поштою», а також нагадали про оновлені правила її отримання. Зокрема за січень—березень 2021 року присуджено 23 відзнаки. Детальніше читайте в блогдописі.
  • У квітні ми також поділилися підсумками відзначення найактивніших користувачів «сестринських» вікіпроєктів у 2019 та 2020 роках. Загалом були відзначені внески 22 людей. Нагородами для них є сертифікати інтернет-магазинів та пам’ятні сувеніри. Детальніші підсумки.
  • Ще одні підсумки, опубліковані у квітні, — про українську частину міжнародної кампанії із подолання гендерної нерівності у Вікіпедії WikiGap. Цього року акція пройшла вчетверте. Із 5 до 21 березня понад 100 волонтерів і волонтерок створили й доповнили більше 700 статей про жінок. Блогдопис із детальнішими результатами. Також запрошуємо переглянути відеоісторію про учасниць і учасників українського WikiGap 2021.
Записи вебінарів
  • 13 квітня у межах Європейської весни відбувся вебінар із редагування Вікіпедії. Подія проходила за підтримки Польського Інституту у Києві з фокусом на категорію «Польща», представлену в конкурсі. Запис вебінару.
  • 20 квітня також проходив вебінар, присвячений Європейській весні. Цього разу за підтримки Чеського центру у Києві та з фокусом на категорії «Чехія». Запис вебінару.

Поточні події та анонси[ред. код]

  • Огркоманда української частини «Вікі любить Землю» оголосила дати конкурсу у 2021 році. Подання робіт триватиме з 1 до 30 червня. Як і в попередні роки, взяти участь у конкурсі можуть усі охочі, як професійні фотографи, так і любителі. Подавати можна фото, зроблені будь-коли; головне, щоб вони були вашими власними та зображали пам’ятки природи України. Деталі щодо змін у регламенті конкурсу 2021 року організатори опублікують уже незабаром. Стежити за новинами можна у блозі й Фейсбук-сторінці «Вікі любить Землю» в Україні.
  • В 11 країнах фотоконкурс «Вікі любить Землю» уже стартував. Загалом на цей момент провести конкурс зголосилися 30 країн, інші змагання почнуться у червні-липні. Детальніше дізнатися про географію «Вікі любить Землю» у 2021 році та міжнародний етап змагання можна у цьому блогдописі.
  • До 31 травня запрошуємо писати про Україну в межах Wikimedia CEE Spring. Учасники конкурсу у Вікіпедіях німецькою, словацькою, польською, турецькою та ще майже 30 іншими мовами Центральної та Східної Європи можуть протягом цього часу створювати й поліпшувати статті про Україну. Теми статей можна обрати з переліку пропонованих. Авторам і авторкам найбільшого внеску про Україну ми готуємо пам’ятні сувеніри. Анонс із детальнішими умовами участі українською і англійською.
  • До Дня Землі Фонд Вікімедіа та ООН запустили міжнародну кампанію #WikiForHumanRights. Проєкт включає низку локальних подій, а також глобальну акцію WikiForHumanRights Challenge. До 15 травня долучитися до акції можуть усі охочі, створюючи й доповнюючи статті про права людини й здорове довкілля у будь-якому мовному розділі Вікіпедії.
  • З 1 травня до 31 серпня у Вікіджерелах триває конкурс «Книжкова шафа». Долучитися й позмагатися за цінні призи можуть усі охочі. Конкурс проходить втретє і цього разу присвячений вичитці двадцятитомного зібрання творів Івана Франка. Анонс конкурсу у блозі Вікімедіа Україна.
  • У травні триває обговорення стратегії розвитку програми «БоГеМА» — співпраці ГО «Вікімедіа Україна» з культурними установами. Запрошуємо усіх зацікавлених долучатися на сторінці.

Також нагадуємо, що постійно триває прийом заявок на мікрогранти та стипендії на тренінги. Вікімедіа Україна може оплатити покупку книжок чи покрити вартість участі в онлайн вебінарі, якщо це допоможе вам збагатити проєкти Руху Вікімедіа. Деталі на сторінці Вікіпедія:Підтримка спільноти або wikigrants.wikimedia.org.ua


Щоб отримувати наші новини регулярно, підписуйтесь на

11 травня 2021 року

Архів випусків