Вікіпедія:Уникайте дубляжу інформації

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Уникайте дубляжу інформації у групі тематично пов'язаних статей. В ідеалі, масив інформації має бути згрупований так, щоб певний аспект був висвітлений лише в одній статті, і не повторювався у сусідніх статтях.

Див. також: Don't repeat yourself

Чому дубляж шкідливий[ред. код]

Довідка:

Ми виходимо з припущення, що добро — це коли інформація у статтях оновлюється вчасно. Зло — коли інформація у статтях стає застарілою. Абсолютне зло — коли статті з циклу починають протирічити одна одній, тобто різні статті висвітлюють один і той самий аспект, але врізнобій мають різний ступінь застарілості щодо нього, і, як наслідок, скласти чіткого уявлення про стан речей стає неможливо.

Дубляж або повторення інформації в циклі статей кратно ускладнює підтримку цього циклу в актуальному стані. Це відбувається тому, що цикл статей пишеться не однією людиною, а групою редакторів, в тому числі і випадкових — які прийшли у Вікіпедію зробити правку, але не стежать за статтею в подальшому. Саме тому окремий редактор може не мати часу оновити цей аспект у всіх статтях, або взагалі не знати про те, що цей аспект викладений у кількох пов'язаних статтях — він оновить його у першій статті, яку знайшов.

Уявімо, певний аспект висвітлюється у 10 статтях, і в усіх статтях інформація про нього синхронізована, тобто однаково оновлена.

  • з'являються нові дані і один редактор оновив аспект в одній статті, але залишив незмінним в інших статтях.
  • з'являються ще більш нові дані, і інший редактор в іншій статті вніс зміни про цей аспект.
  • в третій статті третій редактор вніс зміни, але використав дуже старе джерело, чим по факту відкотив третю статтю до більш застарілого стану.
  • [все це відбувається деякий час]

В результаті, десяток статей містять вкрай суперечливі дані щодо одного й того ж аспекту.

НіНеправильно:

Пояснювальний приклад:

Уявімо, стоїть задача навести інформацію про кількість M142 HIMARS на озброєнні України.

У всіх статтях Російсько-українська війна (з 2014), Російське вторгнення в Україну (2022), Список постачання зброї та обладнання в Україну під час російського вторгнення 2022, Список міжнародної допомоги Україні (з 2014), Сухопутна військова техніка України, M142 HIMARS наведені найновіші дані на середину липня 2022 року: три дати пакетів допомоги, кількість систем у кожному пакеті і загальне число. Тобто, у всіх статтях дублюється у найбільших подробицях вся інформація.

Наслідок: шість статей подають врізнобій скільки було пакетів допомоги, які були дати передачі цих пакетів, і якими є загальні цифри допомоги. У спробах розплутати цей клубок можна неіронічно поламати собі мозок, бо там і чорт ногу зломить.

Як це побороти[ред. код]

Явище небажаного дубляжу інформації викорінюється тим, що статті повинні мати чітку спеціалізацію, і певний аспект послідовно викладається тільки в одній статті. Таким чином, різні редактори, здійснюючи правку, не матимуть спеціально перевіряти чи всюди вони не забули оновити його. Навіть якщо хтось внесе застарілі дані, погіршивши статтю, така помилка буде швидше виправлена, коли потрапить комусь на очі.

Мінімально припустимий дубляж[ред. код]

Абсолютно усунути дубляж неможливо — статті неможливо писати без перетину. Якщо одна й та ж інформація має бути викладена у кількох статтях циклу, то повторюйте тільки критично необхідний мінімум.

YesТакПравильно:

Пояснювальний приклад:

Уявімо, стоїть задача навести інформацію про кількість M142 HIMARS на озброєнні України.

YesТакПравильно:

Пояснювальний приклад:

Уявімо, стоїть задача адекватно подавати атрибуцію Анатолія Шарія у статтях.

  • У статті Шарій Анатолій Анатолійович створюється розділ, де, посилаючись на джерела найкращої якості, встановлюється, що найкраще визначення для людини — «проросійський пропагандист». Вказано які спеціалісти притримуються цієї думки, та підстави цього.
  • Якщо у якійсь іншій статті є необхідність згадати Шарія, там він подається як «проросійський пропагандист Анатолій Шарій». При цьому, не наводиться ні джерело, ні автори подібного визначення — всі ці деталі централізовано обговорюються і встановлюються у статті Шарій Анатолій Анатолійович.

Див. також[ред. код]