Вікіпедія:Запити на дослідження

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ця сторінка призначена для збирання інформації про теми, які заслуговують розкриття, але в українському мовному просторі відсутні надійні вторинні незалежні джерела, що б доводили значущість. Передусім мова йде про краєзнавчі теми (села, урочища), репресованих чи штучно викреслених з історичної пам'яті осіб, явища сучасної мас-культури. Ми не можемо займатися оригінальними дослідженнями у Вікіпедії, але спільнота може звернутися до зовнішніх дослідників по допомогу.

Нескінченна армія студентів і аспірантів у галузі соціальних наук, журналістів-початківців, краєзнавців-аматорів шукає теми для досліджень та публікацій. Нехай ця сторінка буде їм дороговказом, куди спрямувати свої професійні (чи не дуже) зусилля. Можна також шукати фінансування для таких дослідницьких проєктів у «Вікімедіа Україна» чи інших фондів.

Як наповнювати?[ред. код]

Коли ви знаходите статтю, в якій мало чи нема вторинних джерел, або яку вилучили через незначимість, але тема принципово здається вам значущою, додавайте її в перелік з описом, яких саме джерел від яких саме спеціалістів для неї не вистачає. Надалі всі зацікавлені зможуть демонструвати цю сторінку своїм знайомим та стимулювати їх працювати з нею.

Запити на дослідження[ред. код]

Аніме[ред. код]

  • Анімешник - назва любителя аніме. --Brunei (обговорення) 11:21, 1 серпня 2019 (UTC)[відповісти]
    Які потрібні джерела: наукові статті про походження та поширення терміну в Україні та світі; публіцистичні огляди в пресі
    Хто б міг їх створити: дослідники в галузі соціальних комунікацій, медіа, філології, субкультур; журналісти, які пишуть про японську культуру та кіноматограф.

Книги[ред. код]

  • Їжа для мозку. Наука розумного харчування - книга про вплив їжі на мозок. --Brunei (обговорення) 11:21, 1 серпня 2019 (UTC)[відповісти]
    Які потрібні джерела: рецензії
    Хто б міг їх створити: літературні критики, студенти-журналісти, науковці в галузі фізіології, дієтології тощо