Вікіпедія:Критерії значущості/Музика

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тематичні критерії значущості

Ця сторінка містить узагальнені рекомендації для учасників Вікіпедії по створенню окремих статей, пов'язаних з музикою, у тому числі про виконавців, колективів, альбомів, пісень і музичних творів.

Для того, щоб стаття була написана, достатньо, щоб її тема була предметом численних, нетривіальних робіт, опублікованих у авторитетних джерелах, незалежних від особи чи колективу. Цей критерій включає опубліковані праці у всіх формах, таких як газетні і журнальні статі, книги, онлайн-версії друкованих ЗМІ, документальні фільми і огляди, за винятком:

  • будь-яких передруків прес-релізів, публікацій, де виконавці, члени музичних колективів, автори розповідають про себе, реклами про виконавця або музичний колектив, в тому числі реклами організацій, що займаються записом творів, організацією виступів;
  • праць з лише тривіальною інформацією, таких як статті, що просто повідомляють дати випуску, дані про випуск або списки треків, каталоги про продаж.

Якщо тема статті задовольняє хоча б одному з перерахованих нижче критеріїв для виконавця, автора, запису, твору, то вона може вважатися значущою. Якщо тема статті не задовольняє жодному з цих критеріїв, то рекомендується втриматися від створення окремої статті і спробувати провести обговорення про включення інформації у вже існуючу статтю згідно пропонованих рекомендацій. Якщо навіть згадування в подібних статтях недоцільне, то окрему статтю про неї створювати не слід.

Виконавці і колективи[ред. код]

Виконавець або колектив (в цю категорію входять групи, співаки, репери, оркестри, ді-джеї, музичні театральні колективи, інструменталісти тощо) може бути значущим, якщо він відповідає принаймні одному з наступних критеріїв:

  1. Мав сингл або альбом, що входив до національного чарту будь-якої країни
  2. Мав альбом сертифікований за статусом як золотий або вище, принаймні в одній країні.
  3. Отримав нетривіальне висвітлення в незалежних надійних джерелах міжнародний або національний концертний тур, принаймні однієї суверенної країни.
  4. Випустив два або більше альбомів на провідному лейблі або на одному з найважливіших інді-лейблів (наприклад, незалежний лейбл з історією більш ніж кілька років і з реєстром багатьох незалежних один від одного виконавців)
  5. Музичний колектив, що мав два або більше незалежно значимих виконавців, або виконавець, який був відомим членом двох або більше значимих колективів.
  6. Став одним з найвидатнішим представником музичного стилю.
  7. Виграв або були номінований на провідну музичну премію.
  8. Посів перше, друге або третє місце у великому конкурсі музики.
  9. Виступав у телешоу, зробив запис для фільму, включений значимий збірник, тощо.
  10. Був поміщений у ротації провідного національного радіо або музичного телеканалу.
  11. Був предметом значного сегменту мовлення національного радіо або телеканалу.
  12. Удостоєний найвищого звання країни для артистів.

Члени значимих музичних колективів, якщо вони не продемонстрували свою значущість, незалежно від групи, як солісти можуть бути перенаправлені на статті про групи. Співаки та музиканти, які відомі тільки участю в телевізійному реаліті-шоу, можуть бути перенаправлені на статтю про реаліті-шоу або його сезони, доти поки вони не продемонструють, що вони незалежно один від одного відрізняються.

Композитори і автори текстів[ред. код]

Композитори, автори текстів пісень, лібрето можуть мати значущість, якщо вони відповідають принаймні одному з наступних критеріїв:

  1. Автор музики або тексту значущого музичного твору.
  2. Автор музичної вистави (включає в себе мюзикли, опери і т. д.), яка була поставлена у відомому театрі і отримала широкі відгуки.
  3. Його роботи стали використовуватися як основа у творчості композитора чи автора тексту, який відповідає зазначеним вище критеріям.
  4. Написав твір, який отримав перемогу у головному музичному конкурсі, крім спеціально встановлених для новачків.
  5. Мав основний вплив чи вчитель композитора, автора пісень, який відповідає зазначеним вище критеріям.
  6. Цитується в авторитетних джерелах як знаковий у стилі, техніці, репертуарі або викладання в конкретному жанрі музики.
  7. Встановив традицію чи школу в певному жанрі музики.
  8. Склав ряд мелодій або стандартів, які використовуються у загальновизнаних жанрах, або стали традиційними, або школою жанру.
  9. Часто згадується у публікацій, присвячених помітним субкультурам.
  10. Докладно згадується у довідниках з музики або її жанрів.

Якщо для статті про композитора або поета є недостатньо авторитетних джерел, щоб її створити, то її можна об'єднати в статті про його роботу. Коли композитор чи поет відомий кількома роботами, таке об'єднання не потрібно робити.

Записи[ред. код]

Стаття про записи навіть значущих виконавців або колективів може бути створена тільки тоді, коли є достатньо матеріалу, щоб гарантувати досить докладну статтю. Якщо стаття не зможе вийти за межі стабу, то вона може бути об'єднані з статтею виконавця або його дискографії.

Запис може бути значущим, якщо він відповідає принаймні одному з наступних критеріїв:

  • Сингл або альбом входив до національного чарту будь-якої країни.
  • Альбом сертифікований за статусом як золотий або вище, принаймні в одній країні.
  • Запис був використаний як тема для телевізійного шоу, виступу в телешоу, значимому фільмі, включений у значимий збірник, тощо.
  • Виграв або були номінований на провідну музичну премію.
  • Посів перше, друге або третє місце у великому конкурсі музики.
  • Був у ротації провідного національного радіо або музичного телеканалу.
  • Був предметом значного сегменту мовлення національного радіо або телеканалу.

Альбоми[ред. код]

Значущість альбому повинна підтверджуватися незалежними джерелами. Те, що він випущений значущим виконавцем або музичним колективом, не є само по собі причиною створення статті. Навпаки, про альбом не значущого виконавця або музичного колективу, може бути створена стаття, якщо вона відповідає критеріям значущості. Статті про альбоми, що мають не один трек, можуть бути об'єднані в основній статті виконавця або його дискографії.

Сингли[ред. код]

Значущість синглу повинна підтверджуватися незалежними джерелами. Те, що він випущений значущим виконавцем або музичним колективом, не є само по собі причиною створення статті. Навпаки, про сингл не значущого виконавця або музичного колективу, може бути створена стаття, якщо вона відповідає критеріям значущості.

Невиданий матеріал[ред. код]

Невиданий матеріал (у тому числі демо-записи, мікстейпи, бутлеги, промо-записи) може бути значущим, якщо він широко висвітлюється в авторитетних джерелах. Взагалі стаття про альбом не може бути створена доти, поки його назва, трек-лист і дата релізу не буде публічно підтверджена виконавцем або їх лейблом.

Пісні[ред. код]

Якщо пісня згадується тільки у джерелах про альбом, у який вона входить, то створювати статтю про неї не варто.

Якщо пісня задовольняє хоч би одному з перерахованих нижче критеріїв, вона може вважатися значущою:

  • Входила до національного або авторитетного чарту, попадала у список лідерів продаж.
  • Виграла одну або більше значну нагороду або премію.
  • Була незалежно випущена як записи кількох відомих виконавців або колективів.
  • Гімни держав, що існують або припинили своє існування.

Кавер-версії відомих пісень, як правило, розглядаються в одній загальній статті про пісню і кавер-версію.

Статті про народні пісні не повинні містити оригінальних досліджень.

Пісні, популярність яких, не дозволяє створити окрему статтю, можуть бути перенаправлені на іншу відповідну статтю, наприклад, про композитора, альбом або виконавця, для якого ця пісня є значущою.

Музичні сценічні вистави та п'єси[ред. код]

Музичні сценічні вистави (балет, опера, оперета, мюзикл тощо), музичні твори для оркестрів або окремих інструментів можуть вважатися значущими, якщо задовольняють хоч би одному з перерахованих нижче критеріїв:

  • Згадується в авторитетних джерелах, як знаковий для конкретного жанру музики.
  • Тривалий час ставилися на сценах театрів або була в репертуарі провідних виконавців.
  • За їх мотивами створені художні фільми.

Концертні тури[ред. код]

Концертні тури є значущими, якщо вони отримали широке висвітлення в декількох незалежних надійних джерелах. Ці публікації можуть показувати значущість з погляду художнього підходу, фінансового успіху, ставлення аудиторії або інше. Джерел, які просто повідомляють про проведення туру, недостатньо, щоб показати значущість. Тури, про які для створення статті недостатньо інформації у вторинних джерелах, можуть бути описані у розділі статті про виконавця. Значущість виконавця не робить автоматично всі його тури значущими.