Вікіпедія:Модерація обговорень

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Що таке модерація і навіщо вона потрібна[ред. код]

Обговорення є важливою частиною Вікіпедії, оскільки саме в них народжується консенсус. Втім, не всі обговорення є однаково продуктивними. Час від часу користувачі потрапляють у замкнене коло ескалації напруження, наслідком чого є численні порушення норм етикету, нейтральності, інших правил та настанов з обох сторін. Спроби інших користувачів або адміністраторів вступити в дискусію на боці однієї з сторін лише призводять до розростання обговорення, а не до його нормалізації. Крім того, є значна кількість формально не заборонених способів некоректної поведінки, що отруюють атмосферу дискусії і роблять знаходження консенсусу неможливим. Ця настанова покликана створити методологію залучення третіх осіб у обговорення таким чином, щоб вони допомагали знизити конфліктне напруження, зберігаючи при цьому нейтральність.

Як залучати модератора[ред. код]

Модератор може бути залучений до будь-якого обговорення за згодою основних учасників. Модератором може бути будь-який користувач, що не висловлював свою позицію у дискусії, у випадку, якщо всі сторони згодні, щоб саме ця людина була модератором.

Користувач може розмістити на своїй сторінці обговорення шаблон ({{Можу бути модератором}}), що допоможе іншим користувачам знаходити модераторів.

Також, якщо сторони не мають кандидатур на модератора, вони можуть розмістити запит на модерацію на відповідній сторінці (Вікіпедія:Запит на третю сторону). Такий запит має бути максимально лаконічним, стриманим і нейтральним — не потрібно розписувати у ньому всі деталі конфлікту, щоб запобігти розгортанню конфлікту на самій сторінці запиту.

Користувачу варто відмовитися від пропозиції бути модератором, якщо він чи вона відчуває, що не зможе залишатися нейтральним щодо теми обговорення (через його тему або учасників). Також він може відмовити з будь-якої іншої причини, або без неї.

При згоді на модерацію сторони зобов'язуються виконувати всі зауваження модератора і не сперечатися з ним, якщо його дії будуть лишатися у рамках пунктів, сформульованих нижче (якщо така можливість не зазначена у самому пункті).

Якщо якась зі сторін конфлікту відмовляється виконувати взяті на неї зобов'язання, модератор може відмовитися від подальшої модерації.

Як проходить обговорення з модерацією[ред. код]

Що може робити модератор[ред. код]

Головним завданням модератора є обмеження дискусії задля запобігання провокуванню конфліктів. Модератор може:

  • Заборонити використовувати якесь слово, словосполучення, порівняння, перекручування слів (у тому числі і за допомогою натяків, недомовок), тощо.
  • Заборонити гумористичні, саркастичні або іронічні коментарі будь-якого роду.
  • Припинити дискусію щодо теми, що не стосується основної теми обговорення (у цьому випадку учасники обговорення можуть однократно дати свій коментар, якщо вони вважають, що відгалуження обговорення є важливим для основної теми, і модератор може змінити або не змінити своє рішення, проте не варто починати обговорення на тему «чи є нове обговорення важливим для старого»).
  • У випадку, якщо учасники обговорення багато разів наводять один і той самий аргумент, на який вони отримують одну й ту ж відповідь, модератор може вказати на це учасникам і запропонувати розібратися у цьому клінчі за допомогою нових аргументів, не повторюючи старі.
  • Модератор може попросити учасника дискусії надати джерело до його твердження, якщо такого джерела не було надано. Модератору не варто оцінювати джерело, якщо воно не відноситься до очевидно неавторитетних (форуми, відео на youtube, соцмережі, коментарі). До надання джерела, учаснику не слід повторно використовувати таке твердження в аргументації.

Що не може робити модератор[ред. код]

  • Схвалювати або не схвалювати аргументацію однієї зі сторін.
  • Висловлювати власні аргументи щодо обговорюваної теми (навіть, якщо вони не підтримують одну зі сторін явно чи неявно)
  • Підбивати підсумки обговорення
  • Робити виключення з встановлених раніше правил для однієї зі сторін обговорення

У випадку, якщо модератор неодноразово порушив ці правила, учасники обговорення можуть забрати свою згоду на підпорядкування модератора. Після цього користувачі можуть погодитися обрати іншого модератора.

Деякі особливості дискусії з модератором[ред. код]

Оскільки модератор, як і інші користувачі Вікіпедії, працює на волонтерських засадах, він або вона може з якихось причин припинити свою участь у обговоренні назавжди, або на деякий час. У такому випадку необхідно повідомити про це учасникам обговорення, щоб вони могли вирішити, що їм робити далі — призупинити дискусію до повернення модератора, або ж шукати нового.

Завершення обговорення[ред. код]

Якщо учасники змогли дійти консенсусу і вважають роботу модератора вдалою, вони можуть залишити на його сторінці обговорення подяку (тут буде якийсь шаблон, який передбачає, що подяка має надходити від обох сторін конфлікту). Такі подяки допоможуть іншим користувачам у майбутньому знаходити хороших модераторів.