Вікіпедія:Перейменування статей/Українська традиційна культура → Нова назва статті

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Українська християнська культураУкраїнська традиційна культура[ред. код]

Стаття була створена автором під назвою Традиційна українська культура, потім її перейменували на Українська християнська культура. Проте, видається, що така назва не відповідає змісту статті (хоча вона зберігалась з 2007 року). На час цього обговорення повернула назву Українська традиційна культура. В статті присутні такі розділи:

  • Матеріальна культура — своєрідний вступ, стисла характеристика передумов і факторів формування культури українського села.
  • Поселення і житло (з поділом на три зони) — опис селянського житла; уявлень і звичаїв, пов'язаних з житлом (від змісту розписів до дідухів); трохи про житло міщан і шляхти.
  • Національний костюм — жіночий, чоловічий, козацький (по тексту згадуються різні періоди Київська Русь, XV–XVII ст., XIX ст.)
  • Система харчування — набір продуктів, культура поводження за столом, піст тощо. (речення «Практично кожному святу — і релігійному, і тому, яке залишилося з язичницьких часів, — відповідав свій набір страв» дає уявлення про часові межі описуваного періоду.)
  • Світоглядні уявлення — «На побутовому рівні релігія народних мас являла собою поєднання християнських ідей з язичницькими віруваннями й уявленнями.» і т. д. Симптоматично: «Зупинимося детальніше на народних уявленнях про русалок і відьом — винятково цікавій темі в українській демонології.» (копіво, реферат?)
  • Свята та обряди — календарний цикл, Різдво, Масляна, Вербна неділя на ін.

Завершується стаття підсумком:

Народна культура відіграла особливу роль в українській історії. Саме завдяки їй в умовах тривалої відсутності національної державності (особливо у XVIII столітті) була збережена спадкоємність української культурної традиції. Багато згаданих звичаїв і обрядів українці зберегли до сьогодні. Індустріальне суспільство, урбанізація нівелюють традиційні національні і регіональні особливості культури. І в цих умовах дуже важливо ретельно зберігати, вивчати і популяризувати накопичені багатьма поколіннями знання, традиції. Адже без минулого немає майбутнього.

На мою думку, назву «Українська традиційна культура» потрібно залишити. За визначенням традиційна культура — це культура традиційного суспільства, а традиційне (доіндустіальне) суспільство — це таке суспільство, яке керується традицією. Саме про культуру такого аграрного суспільства йде мова у статті. Звісно саму статтю потрібно трохи почистити. --Sphereon (обговорення) 01:01, 11 серпня 2012 (UTC)[відповісти]

 Проти відділятимемо, коли постануть дві статті на цю тему--Albedo (обговорення) 19:43, 24 вересня 2012 (UTC)[відповісти]