Вікіпедія:Проєкт:Енциклопедія історії України/Статті/Всесвітні форуми українців

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

ВСЕСВІТНІ ФОРУМИ УКРАЇНЦІВ (ВФУ)

Ідея всесвітнього зібрання українців належала Українському клубу в Женеві (Швейцарія), зокрема його голові П.Чижевському. У час. «Український голос» (1920) була вміщена відповідна відозва «До всіх громадян-українців Великої Наддніпрянської України, Бессарабії, Чорноморії, Середньої Азії, Сибіру, Зеленого Клину, Галичини, Буковини, Карпатської України, Лемківщини, Злучених Держав Північної Америки, Канади, Аргентини, Бразилії та інших земель, де тільки живуть українці».

Однак 1-й ВФУ був проведений в Україні лише після здобуття нею незалежності (Київ, 21–24 серп. 1992). Серед організаторів були т-ва «Україна», «Просвіта», Народний рух України, К-т у справах національностей при КМ України, Світовий конгрес вільних українців, Укр. нар. союз, Конгрес українців Канади, Союз укр. орг-цій Австралії, НТШ у Франції, Об’єднання українців у Польщі та ін. На 1-му ВФУ були присутні понад 1,5 тис. делегатів від укр. громад з 26 країн світу. Делегати й гості ВФУ обговорили питання співпраці світ. українства, його єднання довкола ідей буд-ва нової, демократ. Укр. д-ви, підтримки укр. діаспори, у першу чергу сх., питання відродження нац. к-ри, міжконфесійних відносин, ринкової економіки, політології та ін. Був прийнятий також «Маніфест політичних партій, рухів, об’єднань, угруповань, громадських організацій України, політичних партій, екзильних адміністрацій та середовищ зарубіжного українства з нагоди перших роковин Української самостійної держави». Був ств. постійно діючий орган ВФУ – Українська всесвітня координаційна рада, яка розміщується в Києві. Головою обрали I.Драча. Від трав. 2000 голова – М.Горинь.

2-й ВФУ (Київ, 21–24 серп. 1997), на якому були присутні делегати і гості з 47 країн світу, пройшов під гаслом «У співпраці та єднанні увійдемо в XXI століття». Своїм змістом і спрямованістю він засвідчив якісно новий етап процесу консолідації світ. українства. 3-й ВФУ (Київ, 18–20 серп. 2001), в роботі якого взяли участь делегати і гості з 42 країн, був приурочений до 10-ї річниці Незалежності України й пройшов під гаслом «У майбутнє – в ім’я України».

Література[ред. код]

  • Войценко О. Передвісники світового конгресу українців. «Сучасність», 1962, № 5.

Джерела[ред. код]

Автор: О.О. Ковальчук.; url: http://history.org.ua/?termin=Vsesvitni_forumy; том: 1