Вікіпедія:Проєкт:Енциклопедія історії України/Статті/ДУХА СВЯТОГО ЦЕРКВА

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

ДУХА СВЯТОГО ЦЕРКВА — 1) церква в с. Потелич (село Жовківського р-ну Львів. обл.) — найдавніша пам’ятка нар. арх-ри та монументального мист-ва галицької шк. Збудована 1502 коштом гончарного цеху. Є найстарішим в Україні тридільним дерев’яним храмом. У 18 ст. значно перероблена: змінено верх і заново відбудовано вівтар. Церква двобанева, складається з майже квадратних нефа і бабинця та гранчастого п’ятистінного вівтаря з невеликими нішами з пн. і пд. Центр. зруб перекритий найархаїчнішим типом шатрового покриття з одним заломом. В інтер’єрі стіни нефа суцільно вкриті розписами, виконаними в 1620—40-х рр. місц. майстрами на замовлення цеху гончарів. Оригінальні потелицькі розписи стилістично тісно пов’язані з епохою 17 ст., у них знайшли відображення складні політ., нац., морально-етичні проблеми періоду нац.-визвол. боротьби. Це відбилось у підборі сюжетів, які утверджували ідеї нац. єдності України та її реліг. самобутності (композиції «Успіння Богородиці», «Богоматір Печерська з Антонієм і Феодосієм»). Думка про нездоланність правосл. церкви (див. Православ’я) втілена в сюжеті «Воздвиження хреста», де зображені великий князь київ. Володимир Святославич і велика княгиня київ. Ольга. «Страсний» цикл закликав до мужності в боротьбі, «Оплакування Христа» звучало скорботою за співвітчизниками, які загинули. 1970—72 архітектурний ансамбль і живопис відреставровано. Н.Г. Ковпаненко.

2) церква в. м. Рогатин — пам’ятка нар. арх-ри та монументального мист-ва.  Побудована, імовірно, в 1-й пол. 17 ст. У 19 ст. до бабинця прибудовано дзвіницю, 1895 проведено реставрацію пам’ятки. Церква дерев’яна, тризрубна, одноверха, з квадратним центр. зрубом, гранчастим п’ятистінним вівтарем та подовженим бабинцем. Центр. зруб перекритий квадратним верхом з двома заломами. Первісно дубові зруби церкви були розписані нар. малярами. В інтер’єрі зберігся п’ятиярусний іконостас, споруджений 1650 заходами і коштом Рогатинського братства. Іконостас має врівноважену архітектонічну будову, пишно декорований поліхромним орнаментальним різьбленням. Іконографічна програма живопису укладена за активної участі братства: в іконописні зображення введено нові для укр. мист-ва теми й образи. Святковий емоційний лад іконостаса, живопис якого позначений глибиною ідейного змісту, силою образних характеристик, декоративністю, породжений волелюбним піднесенням і перемогами на початку національної революції 1648—1676. До найкращих ікон належать композиції на дияконських вратах («Архангел Михаїл» і «Мельхіседек»), намісні ікони Христа і Богоматері, сцени цокольного ярусу. Церква є однією з найвидатніших пам’яток галицької шк. дерев’яної арх-ри, а Святодухівський іконостас, в якому втілено гуманістичне сприйняття дійсності та естетичні норми ренесансного мист-ва (див. Відродження), належить до визначних надбань як укр., так і світ. мист-ва. 1980—82 проведено реставрацію пам’ятки, 1983 у церкві відкрито відділ Івано-Франк. ХМ.

Література

[ред. код]
  • Міляєва Л. Ідеї національно-визвольної боротьби в стінопису міста Потелича. «Українське мистецтвознавство», 1967, вип. 1; Історія українського мистецтва, т. 2. К., 1967;
  • Міляєва Л. Стінопис Потелича. К., 1969;
  • Її ж. Росписи Потелыча. М., 1971;
  • Жолтовський П.М. Монументальний живопис на Україні XVII—XVIII століть. К., 1988.

Історія українського мистецтва, т. 2. К., 1967; История искусства народов СССР, т. 3. М., 1974;

  • Жолтовський П.М. Український живопис XVII–XVIII століть. К., 1978; Украина и Молдавия. М.–Лейпциг, 1982;
  • Овсійчук В.А. Українське мистецтво другої половини XVI – першої половини XVII ст. К., 1985;
  • Його ж. Українське мистецтво XIV – першої половини XVII ст. К., 1985; Памятники градостроительства и архитектуры Украинской ССР, т. 2–3. К., 1985; Церква Святого Духа в Рогатині. К., 1991.

Джерела

[ред. код]

Автор: Н.Г. Ковпаненко.; url: http://history.org.ua/?termin=Dukha_svyatogo_cerkva; том: 2