Вікіпедія:Проєкт:Енциклопедія історії України/Статті/ЖОВТОВОДСЬКА БИТВА 1648

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

ЖОВТОВОДСЬКА БИТВА 1648 — перша перемога укр. армії в національній революції 1648—1676Гетьман великий коронний М.Потоцький вирішив розгромити повстанців на Микитинській Січі комбінованим ударом двох військових з’єднань. 21(11) квіт. він відправив із м. Черкаси Дніпром на човнах 4 полки реєстрових козаків і кілька сотень драгунів — усього бл. 4—5 тис. осіб. Суходолом послав підрозділи кварцяного війська під проводом свого сина Стефана з 10 гарматами та 2 полки реєстровиків (разом зі слугами (див. Пахолок) бл. 6 тис. осіб), які просувалися Поштовим шляхом. Довідавшись про наступ, Б.Хмельницький, маючи бл. 5 тис. козаків і 4—5 тис. татар Тугай-бея, ймовірно, в ніч на 27(17) квіт. залишив Січ і під захистом табору (див. Ваґенбург) подався Микитинським шляхом назустріч противникові. С.Потоцький 28 (18) квітня зупинився в урочищі Княжі Байраки, а 29(19) квіт. отаборився на правому березі лівого рукава верхів’я р. Жовті Води (нині р. Жовта, прит. Інгульця, бас. Дніпра), південніше сучасного с. Пахарівка Олександрійського р-ну Кіровогр. обл. Опівдні авангард українсько-кримського війська розпочав Ж.б., завдавши поразки 6 польс. корогвам. Пізніше з табором підійшов Б.Хмельницький. Проведений 30(20) квіт. штурм ворожих позицій через відсутність артилерії (у розпорядженні українців налічувалося 3 гармати малого калібру) провалився. Вранці 1 травня (21 квітня) жовніри вибили козаків із шанців, викопаних біля польс. табору.

Зазнавши невдачі, Б.Хмельницький відмовився від наступальних дій і розпочав облогу польс. табору. 12(02) трав. до нього приєдналися 4 козац. полки, які після захоплення Січі повстали проти старшини, перебили драгунів і вирушили на допомогу гетьманові. Наступного дня на його бік перейшли реєстровики з польс. табору. С.Потоцький вступив у переговори з Б.Хмельницьким і Тугай-беєм, які велися з кожним окремо. 14(04) трав. за домовленістю з Б.Хмельницьким він віддав артилерію та залишки пороху, отримавши за це дозвіл на безпечний відступ до Крилова (нині м. Світловодськ). Однак, оскільки переговори С.Потоцького з Тугай-беєм 15(05) травня зірвалися, відновилися воєн. дії. До вечора українці оволоділи частиною шанців і королів. знаменом. Уночі жовніри під захистом табору вирушили до Крилова. Спроби татар розгромити їх зазнали невдачі. Ранком 16(06) трав. татарам на допомогу прибули українці, які атакували противника в одному з вибалків при виході з Княжих Байраків і завдали йому нищівної поразки. Блискуча перемога дала змогу Б.Хмельницькому продовжити наступ на осн. сили М.Потоцького.

Література

[ред. код]
  • Голобуцкий В.А. Освободительная война украинского народа под руководством Хмельницкого 1648—1654 гг. М., 1954;
  • Крип’якевич І.П. Богдан Хмельницький. Львів, 1990;
  • Костомаров Н.И. Богдан Хмельницкий, М., 1994;
  • Грушевський М. Історія України-Руси, т. 8, Ч. 2. К., 1995;
  • Смолій В.А., Степанков В.С. Богдан Хмельницький: Соціально-політичний портрет. К., 1995;
  • Стороженко І.С. Богдан Хмельницький і воєнне мистецтво у Визвольній війні українського народу середини XVII століття. Воєнні дії 1648—1652 рр., кн. 1. Дніпропетровськ, 1996.

Джерела

[ред. код]

Автор: В.С. Степанков.; url: http://history.org.ua/?termin=Zhovtovodska_bytva_1648; том: 3