Вікіпедія:Проєкт:Енциклопедія історії України/Статті/Навроцький Володимир

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

НАВРОЦЬКИЙ Володимир Михайлович 18.11.1847—16.03.1882) —громад. діяч, економіст-статистик, юрист, етнограф, публіцист, літ. критик. Н. в с. Котузів на Тернопільщині у сім’ї священика. Початкову освіту здобув у Коломиї. Під час навчання в г-зії у Станіславі (нині м. Івано-Франківськ) долучився до громадівського молодіжного руху, підготував низку статей аналітичного характеру для газ. «Зірка». 1866 вступив на юрид. ф-т Львів. ун-ту. В студентські роки продовжував активну участь у роботі укр. студентської «громади» у Львові, Львівського товариства «Просвіта», був активним дописувачем час. «Правда». Почав друкувати свої історико-етнографічні праці («Руська родина», «Весілля в Котузові» та ін.). 1871 після закінчення ун-ту одержав посаду держ. службовця в м. Ряшів (нині місто в Польщі), де працював до кінця життя. Підтримував зв’язки з М. Драгомановим, М.Бачинським, В. Барвінським та ін. Статті з екон. питань друкував у «Правді», «Ділі», «Киевском телеграфе», «Вестнике Европы», «Одесском вестнике» та ін. відомих виданнях. Автор низки статей з економіки та фінансів Галичини, в яких дослідив проблеми формування пром-сті в умовах численних залишків кріпосництва, експлуатації краю іноз. капіталом, виступив із критикою податкового законодавства й фінансової політики Австро-Угорщини. Захищаючи екон. інтереси селянства, Н. піддав критиці аграрну програму галицьких поміщиків і податкове законодавство. Простежуючи еволюцію сел. госп-в у Галичині 19 ст., Н. проаналізував перехідний період від натуральної до ринкової економіки, висвітив механізми, що штовхали сел. госп-во в залежність від банківського капіталу, дослідив вплив централізованої фінансової системи на соціально-екон. становище краю. Центральними в екон. розвідках Н. були проблеми ліцитації сел. наділів (продаж з аукціону), пропінації (монополія шляхти на вир-во та продаж спиртних напоїв) та індемнізаційних викупів (відшкодування поміщикам вартості скасованих кріпосних повинностей селян).

Характеризуючи податкове законодавство й фінансову систему Австро-Угорщини, учений довів, що фіскальна політика уряду нищить економіку. Виступив з гострою критикою проєкту урядової реформи домового податку 1875, яка передбачала заміну т. зв. чиншово-класового податку новим, узагальненим. Одним із перших у Європі дослідив бюджет сел. родини, на цій підставі аргументовано довів руйнівну дію фіскалізму щодо сел. госп-ва.

В екон. працях Н. було встановлено вплив податків на різні види госп. діяльності, соціально-екон. розвиток окремих регіонів, структуру економіки. Він уперше поставив проблему регіонального розподілу податкового навантаження, започаткувавши дослідження фінансового колоніалізму та податкової експлуатації.

В історико-геогр. нарисах Н. наголошував на впливі геогр. розташування й природи краю на спосіб життя його мешканців, їхні госп. традиції та к-ру, характер і схильності. Відтак можна стверджувати, що вчений започаткував етногеографічні дослідження, застосувавши міждисциплінарний підхід до вивчення й характеристики укр. земель.

Н. значну увагу приділяв проблемам укр. культ. та літ. роз витку, виступав проти зверхнього ставлення до нар. витоків і літ. мови в праці «Посмертне слово літературі “галичско-общерусской”» (1870), рецензіях на «Збірник літературний Галицькоруської Матиці» (1870), «Історичні пісні українського народу з поясненнями В.Антоновича і М.Драгоманова» (1874) та ін. Відомі також лірико-поетичні твори Н.: «Добраніч родині», «До ластівки», «Споминки» (1878) та ін.

Публікації Н., що виходили друком у Львові, Києві, Одесі й Женеві (Швейцарія), дістали дуже високу оцінку сучасників — М.Драгоманова, С. Подолинського, справили помітний вплив на творчість І.Франка, який назвав екон. роботи Н. капітальними, цінив їх передусім за теор. глибину й сусп. спрямованість.

П. у м. Ряшів (Польща).

1884 за редакцією І.Франка вийшов друком 1 том із запланованого повного зібрання творів Н., до якого увійшли економіко-публіцистичні та літературно-критичні статті, окремі нариси й поетичні спроби.

2004 географічно-стат. та статистико-екон. праці Н. зібрані, підготовлені до друку й видані за наук. редакцією С.Злупка. Значна частина наук. та літ. спадщини Н. досі не опублікована і зберігається в архіві І.Франка.

 

Твори

[ред. код]

Òâî­ðè. Ëü­â³â, 1884; Ãåî­ãðà­ô³÷­íî-ñòà­òè­ñòè÷­í³ òà ñòà­òè­ñòè­êî-åêî­íî­ì³÷­í³ ïðà­ö³. Ëü­â³â, 2004.

Література

[ред. код]
  • Дра­го­ма­нов М. В.Нав­роць­кий: Некролог. «Гро­ма­да: Укра­їнська збірка» (Жене­ва), 1882, № 5;
  • Сту­динський К. Пере­писка М.Дра­го­ма­но­ва з В.Нав­роць­ким. В кн.: Засто літ, т. 1. К., 1927;
  • Вита­но­вич І.Воло­ди­мир Нав­роць­кий (1847—1882): Пер­ший ук­ра­їнський стати­стик-еконо­міст в Гали­чи­ні на тлі своєї до­би. Львів, 1934;
  • Франко І. На смерть Воло­ди­ми­ра Нав­роць­ко­го. В кн.:
  • Франко І. Тво­ри, т. 13. К., 1954;
  • Його ж. Нарис істо­рії ук­ра­їнсько-русь­кої лі­те­ра­ту­ри до 1890 р. В кн.:
  • Франко І.Зі­бран­ня творів, т. 41: Лі­те­ра­турно-критичні праці (1890—1910). К., 1984;
  • Злупко С. М. «І світлом ума свого він ос­ві­тив...» В кн.:
  • Злупко С.Укра­їнська еконо­мічна думка: Постаті і теорії. Львів, 2004;
  • Кор­нійчук Л.Я. Істо­рія еконо­мічної думки Ук­ра­ї­ни: Нав­чаль­ний по­сібник. К., 2004;
  • Небрат В.В. Укра­їнська фі­нан­со­ва думка другої по­ло­ви­ниХIХ— по­чатку ХХ століть. К., 2007.

Джерела

[ред. код]

Автор: В.В. Небрат.; url: http://history.org.ua/?termin=Navrotskyj_V; том: 7